Veselīga miega noteikumi (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Nogurums, miegainība, domu gausums, kustību koordinācijas traucējumi, samazinātas koncentrēšanās spējas, grūtības atcerēties, garastāvokļa svārstības, enerģijas trūkums, uzbudināmība, agresivitāte, problēmas darbā, sadzīvē, attiecībās - tas viss var rasties, ja naktī organisms nav kvalitatīvi atpūties!

1. Vēdiniet savu guļamistabu. Nepietiekama ventilācija var radīt pārmērīgu nogurumu, un jūs pamodīsieties neizgulējies. Ja jums nav iespējas gulēt pie pavērta loga, atstājiet vismaz guļamistabas durvis atvērtas.

2. Ievērojiet optimālu gaisa temperatūru guļamistabā - ieteicamā vidējā temperatūra ir +18 grādi.

3. Miega kvalitātei svarīgi, lai guļamistabā būtu tumsa (arī diendusas laikā), jo bioloģiskais pulkstenis organismu iemidzina, kad ārā kļūst tumšs, bet, saulei austot, lēnām modina augšā.

4. Labam miegam ļoti svarīga ir ērta gulta, ko zinātnieki iesaka izmantot tikai diviem mērķiem - seksam un gulēšanai. Grāmatas lasīšana, adīšana utt. gultā var izjaukt organisma ierasto kārtību un ar laiku būs grūti iemigt.

Jāizvēlas arī pareiza augstuma spilvens - tāds, kas balsta tikai galvu, bet mugurkaulam gulēšanas laikā ļauj atrasties taisnā stāvoklī. Svarīgi ir regulāri mazgāt spilvenu 60 grādu temperatūrā, lai tajā neuzkrātos putekļu ērcītes.

5. Dodieties pie miera tikai tad, kad patiešām nāk miegs. Arī bērnus lieciet gulēt tad, kad viņi ir samiegojušies, nevis tāpēc, ka „laiks iet gulēt”.

6. Centieties vienmēr iet gulēt un celties vienā un tajā pašā laikā, arī brīvdienās. Lai gan varbūt liekas, ka brīvdienās „atgulēsiet” iekavēto, tomēr, ievērojot noteiktu režīmu, ar laiku organisms pielāgosies noteiktam miega stundu skaitam.

7. Pārāk spalgs un trokšņains modinātājpulkstenis nav labs veselībai, pamostoties tas rada satraukumu. Tāpēc labāk izvēlieties tādu signālu, kas palēnām no klusa kļūst aizvien skaļāks.

8. Alkoholu, kafiju, melno un zaļo tēju, kokakolu un gāzētos dzērienus kofeīna dēļ neiesaka lietot 4-5 stundas pirms gulēšanas. Jūs varbūt iemigsiet, bet no rīta vienalga jutīsieties neizgulējusies.

9. 4-5 stundas pirms miega nenodarbojieties ar fiziskām aktivitātēm, vēlams arī nestrādāt, neskatīties ziņas un TV pārraides, it sevišķi spraiga sižeta un šausmu filmas. Noderīga šajā laikā būs lēna pastaiga svaigā gaisā.

10. Ja iemigt traucē fona trokšņi, piemēram, satiksme uz ielas vai kāda mājas tuvumā esoša trokšņaina fabrika, uzlieciet fonam klusu meditatīvu mūziku, piemēram dabas skaņas.

11. Pirms miega nav ieteicamas sātīgas maltītes, tomēr nelielas uzkodas - glāze silta piena vai maizes šķēle ar ievārījumu - palīdzēs iemigt: tās apmānīs kurkstošu vēderu. Pienā esošās aminoskābes veicina ātrāku iemigšanu.

12. Ja jums nav miega traucējumu, tad pētījums, kurš pierāda 15-20 minūšu ilgas dienas snaudas efektivitāti, ir domāts jums. Taču cilvēkiem, kuriem ir miega traucējumi, diendusa nav ieteicama.

13. Arī pieaugušajiem nepieciešami pirmsmiega rituāli - mazgāšanās, vannošanās, pasakas lasīšana bērniem, mierīgas sarunas vai maiga mūzika. Normāls iemigšanas laiks ir 15-20 minūtes. Ja jums nepieciešams vairāk laika, tas ir signāls, ka dienas režīmā nepieciešamas korekcijas.

Ja jums 20 minūšu laikā neizdodas iemigt, nekādā gadījumā nevārtieties pa gultu un negaidiet atnākam miega peli - celieties, ejiet uz citu telpu un padarbojieties ar kaut ko, līdz atkal uznāk miegs. Organismam ar laiku var iemācīt aizmigt 20 minūšu laikā.

Daži interesanti fakti par miegu:

* miegā mēs visi pavadām aptuveni trešdaļu savas dzīves;

* nakts laikā guļot cilvēks maina pozas vidēji 60 reižu;

* laulātam pārim guļamistabā vienā minūtē nepieciešami vairāk nekā 120 litri svaiga gaisa;

* pietiek nozagt naktsmieram vienu stundu miega, lai nākamajā dienā uzmanība un koncentrēšanās spēja samazinātos par 25%;

* pēc pasaules pētījumu datiem apmēram 95% cilvēku vismaz reizi mūžā sastopas ar bezmiega problēmu;

* guļot vidēji tikai 6 stundas diennaktī, spēja pretoties vīrusiem samazinās par 50%;

* pastāv uzskats, ka vissaldākais un veselīgākais miegs ir tieši pāris stundas pirms pusnakts, tāpēc arī to sauc par „bērnu laiku”;

* iemigšana TV pārraides pavadījumā nav labvēlīga, jo smadzenes tik un tā turpina uztvert pārraidīto informāciju. Jūs gluži vienkārši neizgulēsieties.

* auto vadīšana pēc negulētas nakts ir tikpat bīstama kā sēšanās pie stūres alkohola reibumā;

* paaugstināts adrenalīna līmenis var izraisīt bezmiegu, tāpēc piedzīvojumus atrakciju parkā labāk veikt dienas pirmajā pusē;

* visi tie, kas guļ mazāk nekā 4 stundas, ir par 73% vairāk pakļauti riskam aptaukoties nekā tie, kas guļ pietiekami ilgi un pilnvērtīgu miegu;

* jaundzimušais savas dzīves pirmajā gadā atņem vecākiem aptuveni 400-750 stundas miega;

* 70% pieaugušo guļ par maz;

* suns pēc negulētām 5 diennaktīm mirst;

* reģistrētais rekords, cik ilgi cilvēks ir spējis izturēt bez miega, ir 18 diennaktis, 21 stunda un 40 minūtes. Tiesa gan, rekorda uzstādītājam vēlāk konstatēja halucinācijas, paranojas pazīmes, kā arī koncentrēšanās un runas mazspēju.

Interesanti - kā citi guļ?

* Žirafei pietiek ar divām stundām miega.

* Mazajam brūnajam sikspārnim nepieciešamas 20 stundas miega diennaktī.

* Lielais sliņķis miegā aizvada 22 stundas diennaktī, savukārt cirslītis - tikai divas.

* Delfīniem pārmaiņus „aizmieg” labā un kreisā smadzeņu puslode.

* Sapņus redz visas dzīvās būtnes, tai skaitā arī putni, zivis, bet nesapņo kāda skudrulāču pasuga.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu