Sāk cīņu pret neveselīgu pārtiku skolās, «burbuļūdeņu» ražotāji iebilst

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai apturētu neveselīgās pārtikas patēriņu skolēnu vidū, Veselības ministrija iecerējusi aizliegt tirgot krāsvielām bagātos cukurotos gāzētos dzērienus skolās. Savukārt šo bezalkoholisko dzērienu ražotāji un tirgotāji, iespējams, gatavojas tiesāties ar valsti, ja tiks pieņemti ierobežojumi skolās tirgot neveselīgu pārtiku. Sabiedriskās organizācijas un ārsti jau vairākkārt uzsvēruši, ka bērnu masveida aptaukošanās un katastrofālais veselības stāvoklis nu jau ir problēma arī Latvijā.

Veselības ministrs Gundars Bērziņš apliecina, ka par ierobežojumiem sākuši interesēties ražotājus pārstāvošie advokāti. Piemēram, "Coca-Cola" kā lielākais šādu dzērienu ražotājs nav ieinteresēts, lai viņu produkcijas tirgus šādi tiktu ierobežots. Ministrs gan atzīst, ka "Latvijas tirgus viņiem ir nenozīmīgs, taču viņi nevēlas, lai kāda valsts radītu precedentu, uz kura pamata citas valstis varētu ieviest stingrākus neveselīgas pārtikas ierobežojumus".

Neraugoties uz pasaules spēcīgāko pārtikas ražošanas koncernu iespējamajām aktivitātēm, veselības ministrs sola, ka piekāpšanās nebūs un ierobežojumi jāpieņem pēc iespējas ātrāk, lai tie stātos spēkā jaunajā mācību gadā. Kā pats vēlākais termiņš ir minēts nākamais mācību gads.

Normatīvajos aktos, kas paredz neveselīgas pārtikas tirdzniecības ierobežošanu skolās, tiks noteikts, ka skolās bērni varēs dzert bezmaksas pienu no 1. līdz 9. klasei, nevis līdz 4. klasei. Norma stāsies spēkā līdz ar neveselīgas pārtikas tirdzniecības ierobežojumiem, lai bērniem būtu veselīga alternatīva. Domāts arī, kā 1.-9. klašu skolēnus nodrošināt ar bezmaksas ēdināšanu, kā tas jau ir Igaunijā.

Pašreiz grozījumi normatīvajos aktos paredz, ka izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt dzērienus, kuriem pievienotas krāsvielas, saldinātāji, konservanti, kofeīns un aminoskābes. Šīs vielas satur krāsainās limonādes, kvass un enerģijas dzērieni. Izglītības iestādēs nedrīkstēs izplatīt arī krāsvielas un saldinātājus saturošas konfektes, karameles un dražejas, paredz grozījumi. Skolās un bērnudārzos nedrīkstēs izplatīt krāsvielas saturošas košļājamās gumijas, taču drīkstēs tirgot košļājamās gumijas, kas nesatur krāsvielas un citas pārtikas piedevas.

Izglītības iestādēs nedrīkstēs tirgot pārtikas produktus, kas satur 1,25 gramus vai vairāk sāls uz 100 gramiem produkta vai pusgramu vai vairāk nātrija uz 100 gramiem produkta, izņemot ēdiena pagatavošanā paredzētos produktus, piemēram, majonēzi vai sieru.

Grozījumi vēl jāpieņem valdībā, tikai tad tie stāsies spēkā.

Līdzīgi ierobežojumi jau darbojas Lielbritānijā, kur tie ir tikai ieteikuma formā, un Dānijā, kur tie ir obligāti ievērojami.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu