Zinātnieki brīdina par žurkām aitas izmērā (97)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/ jans canon

Nākotnē žurkas evolūcijas rezultātā varētu kļūt daudz lielākas, nekā tās esam pieraduši redzēt mūsdienās, un šo slimības pārnēsājošo grauzēju izmērs varētu sasniegt šokējošas aprises, raksta «The Sun».

Paleobiologs doktors Jans Zalasjevičzs no Leičesteras Universitātes ir pārliecināts, ka žurkas evolūcijas rezultātā kļūst ievērojami lielākas, izmantojot citu lielāku zīdītāju iztrūkumu barības ķēdē, kurš radies, dažām dzīvnieku sugām izmirstot.

«Pietiekami ilgā laika posmā žurkas varētu izaugt vismaz tik lielas kā kapibaras - pasaulē lielākie mūsdienās dzīvojošie grauzēji,» viņš saka.

Kapibaras vidēji sver ap 80 kilogramiem - apmēram tikpat, cik prāvas aitas. Paleobiologs gan brīdina, ka žurku evolūcija pie šā izmēra varētu arī neapstāties.

«Ja ekosistēma būtu pietiekami «tukša», žurkas varētu kļūt arvien lielākas,» viņš saka, atgādinot, ka

pirms trīs miljoniem gadu Dienvidamerikā bija sastopami grauzēji, kuri bija lielāki par buļļiem un svēra vairāk nekā tonnu.

Šie dzīvnieki ar milzīgajiem priekšzobiem bijuši tik baisi, ka bez lielām bažām varēja stāties pretī pat zobenzobu tīģeriem.

Pie tam šie dzīvnieki nākotnē varētu apvienoties plēsonīgos baros, kuri būtu drauds arī cilvēkiem. «Ekosistēma ir diezgan tukša, un žurkas ir labā pozīcijā, lai nākotnē aizpildītu pamatīgu tās daļu,» teica Zalasjevičzs.

Attīstīsies arī citi dzīvnieki

«Taču dzīvnieki var attīstīties gan uz mazākiem, gan lielākiem izmēriem. Viss atkarīgs no apstākļiem. Tāpēc būs gan nākotnes tievās žurkas, gan nākotnes resnās žurkas, lēnās un smagās žurkas, ātrās un negantās, iespējams, pat nākotnes žurkas - ūdensdzīvnieki un tā tālāk. Tāds pats attīstības princips, protams, ir arī citiem dzīvniekiem, piemēram, mājas kaķiem, zaķiem, kazām un citiem dzīvniekiem,» viņš turpina.

Liela problēma arī mūsdienās

«The Sun» gan atgādina, ka pat mūsdienās žurkas Lielbritānijā kļuvušas par pamatīgu problēmu - tās ir izmērā neparasti lielas un nereti arī izturīgas pret mūsdienās izplatītajām žurku indēm. Žurkas ir bēdīgi slavenas arī kā dažādu slimību pārnēsātājas, un pastāv bažas, ka tās varētu pārnēsāt arī nāvējošo Veila slimību, kas izraisa meningītu un nieru mazspēju.

Savulaik ap 1340. gadu ar blusu starpniecību no žurkām uz cilvēkiem pārgāja Melnā nāve jeb mēris, kas Eiropā prasīja ap 200 miljonus dzīvību - bojā gāja ap 30-40% Eiropas iedzīvotāju.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu