Skotijas rudmašiem draudot izmiršana (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/photos/e3000/

Zinātnieki izvirzījuši teoriju, ka rudo matu īpašniekiem Skotijā laika gaitā draudot izmiršana, raksta «Daily Mail».

Pētnieki uzskata, ka ruduma attīstību Skotijā noteikuši tradicionāli visai drūmie laika apstākļi. Rudā matu krāsa un īpašā struktūra esot ģenētiska pielāgošanās, kas ļaujot to īpašniekiem D vitamīnu uzņemt pat mākoņainās dienās.

Pasaules klimatam mainoties, vairāk saules tiek arī Skotijai, un tas savukārt varētu stimulēt rudās matu krāsas pakāpenisku izzušanu.

Dabīgi ruda matu krāsa ir tikai 1-2% pasaules iedzīvotāju, taču Skotijā šie rādītāji procentuāli ir daudz augstāki - rudi mati tur ir aptuveni 13% jeb 650 000 iedzīvotāju.

«Mēs uzskatām, ka Skotijas, Īrijas un Ziemeļanglijas rudā matu krāsa ir ģenētiska piemērošanas klimatam. Mēs nesaņemam pietiekami saules, tāpēc ķermenis iemācījies D vitamīnu dabūt, kā nu var. Ja kļūs mazāk mākoņains un būs vairāk saules, būs arī mazāk cilvēku ar šo gēnu,» skaidro ģenētiskās testēšanas kompānijas «ScotlandsDNA» vadītājs Alesters Mofats.

Rudmaši var piedzimt citas matu krāsas vecākiem

Rudi mati esot cilvēkiem ar divām kopijām recesīvo gēnu 16. hromosomā, kas izraisot mutāciju. Tas nozīmē, ka cilvēkiem, kuriem nav rudu matu, tik un tā ir teorētiska iespēja radīt bērnu ar rudiem matiem, ja abi partneri ir šā gēna nēsātāji.

Pagājušajā gadā «BritainsDNA» publiskots pētījums parādīja, ka Lielbritānijā un Īrijā «rudo matu gēns» ir 20 miljoniem cilvēku.

Lai gan pastāv bažas par rudmašu izmiršanu, daudzi eksperti uzskata, ka tie neizzudīs vēl daudzas paaudzes.

Tiek diskriminēti

Interesanti, ka kādā nesenā pētījumā tika arī secināts, ka rudmaši darba tirgū nereti saskaras ar pamatīgu diskrimināciju, kas esot vēl izplatītāka nekā dažādām etniskajām minoritātēm. Vienlīdzības politikas pētniecības centra eksperti secināja, ka

darba meklētājam ar rudiem matiem ir septiņas reizes lielāka iespēja tikt noraidītam nekā tumšmatainam kandidātam

un astoņas reizes lielāka iespēja tikt noraidītam nekā gaišmatainam kandidātam.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu