Nezināms objekts sūknē Saules enerģiju (150)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Visai neparastu un līdz šim brīdim neizskaidrotu parādību NASA zinātnieki pamanījuši Saules dinamikas novērošanas observatorijas ierakstā.

Viņu uzmanību piesaistījusi nezināma parādība, bet varbūt arī ieapaļš objekts, kas šķiet savienots ar Saules virsmu, bet vienā brīdī strauji attālinās.

Internetā ievietotais NASA video jau ir paguvis izraisīt pamatīgu ažiotāžu – vieni uzskata, ka tajā redzams citplanētu radījumu kosmosa kuģis, kurš sūknē Saules plazmu, bet citi – ka redzama jaunas zvaigznes dzimšana, vēsta Newsru.com.

Vienprātības nav arī zinātnieku vidū. NASA darbinieks Džozefs Gurmans un viņa kolēģis Alekss Jangs uzskata, ka video redzama maz pētīta, taču diezgan bieža parādība – protuberance jeb salīdzinoši aukstākas vielas pacelšanās Saules augstākajos slāņos, kur to notur zvaigznes magnētiskais lauks.

«Kad protuberance paceļas virs Saules, tā tūlīt arī atraujas no tās,» saka Gurmans. Tikmēr Jangs piebilst, ka protuberances projekcija uz Saules diska izskatās pēc apļa, varbūt pat tuneļa.

Tikmēr Ļebeģeva vārdā nosauktā Fizikas institūta Saules astronomijas rentgena laboratorijas darbinieks Sergejs Bogačovs uzskata, ka video ir redzams magnētiskais tornado, bet kameras redzeslokā ir nonācis tā koronālais dobums. «Tā ir reta parādība. Tikpat reta kā lodveida zibens uz Zemes. Tas ir magnētiskais tornado, kas Saules matēriju izsviež izplatījumā, bet apaļais disks, ko redzam, ir tornado tuneļa augšējā atvere.»

Bogačovs atzīmē, ka tornado rotējošais cilindrs garumā var sasniegt simtiem tūkstošu kilometru, bet tā diametrs var būt 20 tūkstoši kilometru.

Komentāri (150)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu