Kā AFS apmaiņas programmas palīdzēja itāļu pirmajai astronautei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

Novembra beigās Eiropas kosmosa aģentūras astronaute Samanta Kristoforeti (Samantha Christoforetti) devusies uz Starptautisko kosmosa staciju, tādā veidā kļūstot par pirmo itāļu sievieti kosmosā. S. Kristofetti 1994./95. mācību gadā bija AFS apmaiņas skolniece ASV, ko uzsver kā nozīmīgu pagrieziena punktu savas karjeras izvēlē, norāda biedrībā «AFS Latvija».

S. Kristofeti ir Eiropas kosmosa aģentūras astronaute un Itālijas gaisa spēku kapteine, kas novembra beigās kopā ar kolēģiem Antonu Škapļerovu (Krievija) un Terriju Virtsu (ASV) veiksmīgi nonākusi Starptautiskajā kosmosa stacijā. Itāļu astronaute Eiropas kosmosa aģentūras (ESA) ekspedīcijās Nr. 42 un 43, kas ilgs no 2014. gada decembra līdz 2015. gadam, būs lidojuma tehniskā inženiere.

17 gadu vecumā S. Kristoforetti ar AFS Starpkultūru programmas starpniecību pavadīja gadu ASV. Astronaute uzsver šīs pieredzes milzīgo lomu viņas dzīvē, paplašinot redzesloku un ļaujot apzināties plašās iespējas, ko piedāvā pasaulē. Bijusī AFS viesskolniece uzsver milzīgo nozīmi izglītībai, kas iegūta mācoties dažādās valstīs.

Neilgi pirms došanās kosmosa misijā S. Kristoforeti ierakstījusi video, kurā uzsver savas starpkultūru pieredzes nozīmi, iedvesmo jauniešus un liek aizdomāties, vai angļu valoda, kas ir galvenā saziņas valoda arī kosmosa izpētes industrijā, vispār ir uztverama kā svešvaloda.

«»AFS Latvija» starpkultūru programmas» biedrība pārstāv asociācijas AFS Intercultural Programs, Inc., kas ir sabiedriska, starptautiska, bezpeļņas organizācija un veicina starpkultūru sakarus ar studentu, dažādu profesiju pārstāvju un ģimeņu apmaiņas programmu palīdzību visā pasaulē. AFS Intercultural Programs ir pasaulē lielākā un pieredzes bagātākā šāda profila organizācija, kas 2014.gadā atzīmēja savu 100 gadu pastāvēšanu. AFS patronese Latvijā ir valsts bijusī prezidente Vaira Vīķe - Freiberga.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu