Kalniete: Krievija Sīrijā meklē izeju no starptautiskās izolācijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Viens no Krievijas mērķiem Sīrijā ir meklēt izeju no starptautiskās izolācijas, kurā tā ir nonākusi, tā sarunā ar aģentūru LETA sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Sandra Kalniete (V).

Kalniete, atsaucoties uz vairāku ekspertu vērtējumu, norādīja, ka Krievijas ekonomikā novērojama lejupslīde un ir nepieciešams aptuveni pusotrs gads līdz tās sabrukumam. Turklāt tas, ka kopš septembra sākuma Doņeckas un Luhanskas apgabalos gandrīz līdz nullei ir samazinājušies incidenti, liecinot par to, ka Krievija intensīvi meklē veidus, kā atgriezt sevi pasaules kartē. «Cits jautājums - kādēļ viņi to tagad dara?» retoriski vaicāja Kalniete, kura darbojas arī EP Ārlietu komitejā.

«Pieņemu, ka tas ir paredzēts arī iekšpolitiskiem mērķiem, lai Krievijas prezidents Vladimirs Putins un viņam pietuvinātās personas saglabātu varu,» pauda deputāte. «Tāpat atkārtošu to, ko sacīja kāds no pētniekiem, - Krievijas iesaistīšanās cīņās Sīrijas prezidenta Bašara al Asada pusei ir laba vēsts Baltijas valstīm un Ukrainai, jo Krievija tur noasiņos,» piebilda Kalniete. Viņa arī norādīja - to, ka Krievija nevēršas pret tā dēvēto «Islāma valsti» jeb «Daesh», bet gan pret Asada pretiniekiem, apliecina pirmās bumbošanas. «Būtībā viņi darbojas tur, kur atrodas Asada opozīcija - spēki, uz kuriem jābalsta Sīrijas konflikta noregulējums un Sīrijas nākotnes cerības,» uzsvēra deputāte.

Līdzīgu viedokli iepriekš pauda arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V), kurš norādīja, ka Krievijas tiešs militārs atbalsts Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēkiem cīņā pret visu opozīciju neveicinās politisko noregulējumu Sīrijā. Ministra padomnieks Mārtiņš Drēģeris, paužot ministra viedokli, aģentūru LETA informēja, ka ir atbalstāma gatavība iesaistīties cīņā pret «Islāma valsts» jeb «Daesh» teroristisko organizāciju.

«Krievijai ir cieši jākoordinē sava darbība ar jau pirms gada izveidoto starptautisko koalīciju, kurā ir pārstāvētas vairāk nekā 40 valstis,» viņš skaidroja, piebilstot, ka Krievijas tiešs militārs atbalsts Sīrijas prezidenta Asada spēkiem cīņā pret visu opozīciju neveicinās politisko noregulējumu Sīrijā, kas ir vienīgais veids, lai izbeigtu četrus gadus ilgstošo pilsoņu karu un stabilizētu situāciju reģionā.

«Politisko noregulējumu Sīrijā var panākt, iesaistot dialogā visus politiskos spēkus, izņemot teroristiskos grupējumus, kā arī globālos un reģionālos spēlētājus,» skaidroja ministrijas pārstāvis, vienlaikus norādot, ka jautājums par prezidenta Asada nākotni ir skatāms šo sarunu kontekstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu