Saldējums no palmu eļļas (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lai paglābtos no karstuma, vasarā ļoti bieži rodas vēlme pēc atvēsinoša saldējuma. Gardo našķi vasarā pārdot teju uz katra ielas stūra un ikvienā parciņā. Portāls TVNET pētīja, kuru saldējumu izvēlēties, lai nodarītu savai veselībai pēc iespējas mazāku kaitējumu.

Diētas ārsts Zigurds Zariņš sarunā ar portālu TVNET aicināja cilvēkus izvēlēties saldējumus, kuros būtu pievienots pēc iespējas mazāk E vielu.

"Eiropā tās atzītas par nekaitīgām un pastāvīgi tiek pārskatītas. E vielas ir atļautas, bet ar tām jābūt arī uzmanīgam.

Mūsdienās E vielas ir jāpiecieš, jo arī automašīnu nemainīsim pret zirgu," Zariņš atzina. Tai pat laikā

dietologs izteica īpašu nemieru par saldējumiem pievienotajām krāsvielām.

"Ir jāskatās, vai saldējumam klāt ir burkānu vai cita suliņa, vai arī ķīmiska krāsviela."

Saldējums nav ikdienas ēdiens

Viņš uzsvēra, ka saldējumam vajadzētu būt delikatesei un to vajadzētu baudīt, nevis lietot ikdienā. Ja nu tomēr saldējumu vēlas padarīt veselīgāku, tam var pievienot riekstus un rozīnes.

Foto: LETA

Kaitīgie augu tauki

Jautāts par saldējuma sastāvā esošajiem augu taukiem, ārsts izsaucās: "Ārprāts!"

Viņš paskaidroja, ka augu tauku klāsts ir ļoti plašs un dažāds. Sākot no ļoti veselīgās un dārgās kviešu dīkstu eļļas līdz visneveselīgākajai un lētākajai palmu eļļai. Tā kā dīgstu eļļa ir ļoti dārga, tad ražotāji, visticamāk,

saldējumam parasti pievieno lēto un neveselīgo palmu eļļu.

Turklāt augu tauki saldējumos parasti tiek sacietēti līdz margarīna konsistencei. Taču cietināšanas laikā vairumā gadījumu rodas trans formas taukskābes, kas ir kaitīgas veselībai.

Pirms saldējuma ēšanas, jānovērtē figūra

Tādējādi labāk būtu izvēlēties saldējumu, kas gatavots no īsta piena, krējuma un sviesta. Taču, mielojoties ar šādu našķi, jādomā arī par figūru.

"Ja bērnam redzamas ribas, viņš droši var ēst saldējumu. Taču

cienījamām dāmām un kungiem pirms saldējuma ēšanas vajadzētu paskatīties spogulī un novērtēt savus apaļumus.

Ja jums mājās ir pusaudzis vai vīrs sportists, lai tik ēd saldējumu!"

Grūti izpildāmi ieteikumi

Pēc dietologa ieteikumu uzklausīšanas portāla TVNET devās uz vairākiem pārtikas veikaliem un pētīja saldējuma iepakojumu un sastāvu. Vairums iesaiņoti spilgtos un krāsainos papīrīšos, kā arī noformēti ar kārdinošām fotogrāfijām, datorgrafiku vai zīmējumiem.

Dažiem sastāvdaļu apraksta ir tik sīkā drukā, ka to pat grūti salasīt.

Negatīvais ir tas, ka parasti saldējumiem pievienotas vairākas E vielas. Tāpat daudzu sastāvā ir dietologa minētie neveselīgie augu tauki. Tikai daļai pievienots īsts piens, krējums vai sviests.

Dalies pieredzē arī Tu!

Pēc kādiem kritērijiem Tu izvēlies saldējumu? Kuru Tu atzīsti par garšīgāko? Varbūt Tev izdevies atrast arī kādu īpaši veselīgu vasaras kārumu? Lūdzu, dalies savā pieredzē raksta komentāru sadaļā!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu