Jelgavā atbalsta dalītās sadzīves atkritumu savākšanas sistēmu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

Vakar Ministru kabinets akceptēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto projektu, kas paredz dalītās sadzīves atkritumu savākšanas sistēmas izveidi līdz 2014.gada beigām. Pašvaldībām sadarbībā ar atkritumu apsaimniekotājiem būs jānodrošina sadzīves atkritumu dalīta savākšana savā administratīvajās teritorijā atbilstoši normatīvajiem aktiem un atkritumu apsaimniekošanas valsts un reģionālajiem plāniem.

Šāda sistēma nepieciešama, jo ministrija plāno, ka līdz 2020.gadam atkārtotai izmantošanai un pārstrādei tiks sagatavoti 50 procentu no visiem sadzīves atkritumiem.

Uzņēmuma «Zemgales Eko» mārketinga un komunikāciju projektu vadītāja Evija Vaivode teic, ka atkritumu šķirošana ar katru dienu kļūst arvien aktuālāka, jo samazinās resursu pieejamība.

Viņa lēš, ka, lai īstenotu valsts ieceres, Jelgavā atkritumu savākšanas sistēma nav jāmaina, jo pēdējos gados iedzīvotāji jau ir sapratuši tās būtību. Taču par to, vai līdz 2014.gadam pilsētā palielināsies dalīto atkritumu savākšanas punktu skaits, būs jālemj pašvaldībai.

E.Vaivode stāsta, ka interese par atkritumu šķirošanu no iedzīvotājiem palielinās, īpaši aktīvi iedzīvotāji kļūst vasarā. «Jāatgādina, ka dzeltenajos konteineros var mest papīru, kartonu, maisiņus, plēves un jebkuru plastmasu, kā arī tetra pakas, kurs gan pirms tam jāizskalo. Savukārt zaļie konteineri paredzēti stikla iepakojumiem – burkām un pudelēm, bet ne logu stiklam,» atklāj «Zemgales Eko» pārstāve, piebilstot, ka maldīgs ir priekšstats, ka atkritumi no krāsainajiem konteineriem tiek izvesti kopā ar nešķirotiem atkritumiem. «Jelgavas Komunālo pakalpojumu» automašīnām, kas izved atkritumus, izstrādāti speciāli maršruti un grafiki, piemēram, otrdienās pilsētā izved dzelteno konteineru saturu.

Pilsētā ir trīs šķiroto atkritumi savākšana slaukumi – Paula Lejiņa, Ganību un Salnas ielās, kā arī 110 punkti māju pagalmos. E.Vaivode teic, ka šķiroto atkritumu savākšanas punktu skaits palielinās, jo iedzīvotāji par tiem izrāda interesi, tāpat jauni konteineri tiek uzstādīti pie jaunām mājām un citiem objektiem.

VARAM atgādina, ka Latvijas normatīvajos aktos pašreiz nav noteikti mērķi sadzīves atkritumu dalītās vākšanas sistēmas izveidei, kā arī sadzīves atkritumu un būvniecības atkritumu sagatavošanu atkārtotai izmantošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu