Speciālisti iesaka uzturā lietot vairāk dārzeņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Iedzīvotājiem būtu nepieciešams uzturā lietot vairāk dārzeņu, jo tie palīdz novērst kardiovaskulāro slimību un vēža risku, šodien notikušajā diskusijā "Uzturs, kas palīdz atveseļoties" sacīja ārsti un uztura zinātnieki.

Latvijas Kardiologu biedrības valdes locekle Iveta Mintāle uzsvēra tā sauktās Vidusjūras diētas priekšrocības, kas paredz lielas augļu un dārzeņu devas, kā arī pilngraudu, kartupeļu, pupu, olīveļļas, zivju un putnu gaļas lietošanu uzturā, palīdzot samazināt svaru, cukura līmeni un kardiovaskulārās saslimšanas.

Īpaši tika izcelts omega-3 taukskābju lietderīgums. Tās galvenokārt var iegūt, ēdot zivis, kuras, kā norādīja kardioloģe, "nevar apēst par daudz". Tāpat jānovērš pārmērīga sāls izmantošana uzturā.

Palīdz novērst nopietnas saslimšanas

Dārzeņi un zaļā tēja palīdz novērst vēža risku, turklāt dārzeņi esot īpaši noderīgi kā prevencija gremošanas orgānu vēzim. Savukārt sirds un asinsvadu slimību profilaksei lieti noderot melnā šokolāde ar kakao īpatsvaru, lielāku nekā 70%. Kā interesants tika izcelts fakts, ka ar kardiovaskulārajām slimībām biežāk sasirgst atturībnieki atšķirībā no cilvēkiem, kuri lieto vienu līdz divas alkohola vienības dienā.

Vēzis attīstās 40% cilvēku

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas onkoloģe Aija Geriņa-Bērziņa stāstīja, ka 40% mūsdienu cilvēku attīstās vēzis, no kuriem 60% šī diagnoze ir letāla. Savukārt augļu, dārzeņu un pilngraudu diēta ar zemu tauku saturu, kā arī fiziskās aktivitātes un atturēšanās no smēķēšanas ļauj šo risku samazināt.

Tāpat kancerogēna ir marinēta un kūpināta vai arī augstā temperatūrā cepta pārtika, kā arī produkti ar augstu konservantu un sāls sastāvu. Pret vēzi arī palīdz aizsargāties A, C un E vitamīns, selēns un pilnvērtīga ūdens uzņemšana - piecas glāzes dienā.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis akcentēja, ka labu efektu sēklinieku, prostatas un urīnpūšļa vēža profilaksei sniedz dārzeņu un sojas lietošana uzturā, kā arī uzņemtā tauku daudzuma samazināšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu