Latvijā nav jāsatraucas par radiāciju pēc ugunsgrēkiem Černobiļas apkārtnē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas iedzīvotājiem nav jāsatraucas, ka Černobiļas atomelektrostacijas (AES) tuvumā notikušā mežu ugunsgrēka dēļ līdz valstij varētu būt nonākuši radioaktīvie izmeši, informēja Valsts vides dienesta pārstāve Jūlija Ņikitina.

Valsts vides dienesta pārraudzībā esošais Radiācijas drošības centrs uztur kontaktus ar Ukrainas valsts kodoldrošības inspekciju, kas informējusi, ka 29.aprīļa rītā ugunsgrēku Černobiļas apkārtnē izdevies lokalizēt, tādējādi kontrolējot situāciju ap Černobiļu. Turklāt ugunsgrēka dzēšanas vietā tika ierīkots ugunsgrēka dzēšanas kontroles štābs, notikuma vietā strādāja operatīvā mobilā grupa.

Ukrainas radiācijas drošības kontroles dati liecina, ka radionuklīdu koncentrācija gaisā un ekspozīcijas dozas jauda ugunsgrēka skartajā teritorijā nav pārsniegta. Līdz ar to arī Latvijas iedzīvotāji var justies droši - radiācijas līmenis Latvijā ir normas robežās.

Latvijā radiāciju tiešsaistes režīmā mēra 20 stacionāras spektrometriskās stacijas, viena aerosolu monitoringa stacija un divas ūdens radiācijas monitoringa stacijas. Tās nodrošina gamma starojuma dozas jaudas un spektru mērījumus. Mērījumi tiek veikti ar desmit minūšu intervālu, un iegūtie dati automātiski tiek apkopoti un analizēti datubāzē, nosakot ekvivalento dozas jaudu, kuras mērvienība ir nSv/h jeb nanozīverti stundā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu