Igaunijas policija noliedz sadarbību ar Krievijas specdienestiem (9)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Igaunijas Drošības policija (KaPo) noraida apsūdzības par sadarbību ar Krievijas specdienestiem skandālā, kas uzvirmojis ap Igaunijas opozīcijā esošās Centra partijas līderi un Tallinas mēru Edgaru Savisāru, sestdien publicētajā intervijā Igaunijas laikrakstam "Eesti Paevaleht" teicis KaPo ģenerāldirektors Raivo Aega.

"Pretizlūkošanas jomā, daļa no kuras ir arī ārējās ietekmes novēršana, Igaunijas Republika nekad nav sadarbojusies ar Krievijas Federācijas specdienestiem un saskatāmā nākotnē tas pat netiek apsvērts," laikrakstam teicis Aega.

Viņš uzsvēris, ka, ņemot vērā Igaunijas dalību NATO, katram, kurš kaut nedaudz orientējas ārpolitikas jautājumos, ir skaidrs, ka arī Krievijas specdienestiem sadarbība pretizlūkošanas jautājumos ar NATO dalībvalati ir pilnībā neiespējama.

KaPo vadītājs uzsvēris, ka Igaunija, tāpat kā daudzas citas valstis, ar Krievijas specdienestiem drīkst sadarboties tikai cīņā ar terorismu, organizēto noziedzību un masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanu.

Savisāra vadītā Centra partija izveidoja īpašu "Patiesības komisiju", kurai tika uzdots izmeklēt ap Savisāru uzvirmojušā skandālu pēc tam, kad Igaunijas Drošības policija izplatīja informāciju, ka Savisārs lūdzis Krievijai finanšu līdzekļus pareizticīgo baznīcas celtniecībai Tallinā un savas opozīcijā esošās partijas parlamenta vēlēšanu kampaņai. Ziņojumā valsts augstākajām amatpersonām Savisārs nosaukts par Krievijas ietekmes aģentu un risku Igaunijas drošībai.

Šonedēļ publiskotajā komisijas ziņojumā netieši norādīts, ka KaPo izsekoja Savisāru un sadarbojās ar Krievijas specdienestiem.

"Igaunijas specdienesta izmantošana valsts iekšpolitikas veidošanā ir rupjš demokrātijas pārkāpums, bet vel sliktāk būtu, ja tas notiktu sadarbojoties ar Krievijas specdienestiem," teikts "Patiesības komisijas" ziņojumā.

Faktā, ka Savisārs lūdza naudu Krievijas dzelzceļa uzņēmuma "Rosijskije žeļeznije dorogi" vadītājam un Apustuļa Andreja Pirmsauktā fonda Pilnvaroto padomes priekšsēdētājam Vladimiram Jakuņinam pareizticīgo baznīcas celtniecībai Tallinas mikrorajonā Lasnamē, komisija nesaskata neko nosodāmu.

Lai gan Savisārs atzina, ka ir lūdzis šo naudu, tomēr uzsvēra, ka šī fakta publiskošana ir priekšvēlēšanu cīņa.

Parlamenta vēlēšanas Igaunijā notiks 6.martā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu