Francijā stājas spēkā parandžu aizliegums

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Francijas policisti, sākot no šodienas, kļūs par pirmajām Eiropas amatpersonām, kuras būs pilnvarotas apturēt publiskās vietās parandžās tērptas musulmaņu sievietes un tās sodīt, ja viņas atteiksies atklāt savu seju.

Lai gan arī dažas citas Eiropas valstis sagatavojušas likumus, kas aizliedz publiskās vietās nēsāt parandžas, Francija, kas ir kontinenta lielākās musulmaņu kopienas mājvieta, ir pirmā, kas patiesi uzdrošinājusies šo aizliegumu ieviest praksē, neskatoties uz iespējamo sociālās spriedzes saasināšanos.

Aizliegums stājas spēkā brīdī, kad attiecības starp valsti un musulmaņu kopienu jau tā ir saspīlētas, arvien skaļāk izskanot pret prezidentu Nikolā Sarkozī vērstām apsūdzībām, ka viņš mēģina stigmatizēt musulmaņus, tādējādi cenšoties atkarot vēlētājus, kas pārbēguši galēji labējās Nacionālās frontes (FN) nometnē.

Parandžas nēsājot ļoti neliels skaits sieviešu

Francijas amatpersonas lēš, ka tikai aptuveni 2000 sieviešu no piecus līdz sešus miljonus lielās musulmaņu kopienas patiesībā nēsā parandžas.

Taču daudzi musulmaņi apsūdz Sarkozī par vēršanos pret visievainojamāko un izolētāko sabiedrības grupu, tādējādi cenšoties pārliecināt pret imigrantiem noskaņotos vēlētājus, ka viņš izprot to bažas par draudiem franču kultūrai, kurus rada islāms.

Tikmēr citi kritiķi apgalvo, ka likumu gūs grūti īstenot, jo tā formulējumi nesatur nekādas atsauces uz reliģiju un tādējādi tas attiecas uz jebkādu sejas aizsegšanu publiskās vietās. Bez tam policistiem nav dotas tiesības pašiem noņemt sieviešu sejas aizsegus.

Tikmēr daudzie likuma atbalstītāji norāda, ka tā mērķis nav vērsties pret islāmu, bet gan garantēt sieviešu tiesības parādīties sabiedrībā, neaizklājot seju.

Ar varu sejas aizsegu noņemt nevarēs

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas noteikumiem, ikviena persona, kas atteiksies atklāt seju identitātes pārbaudei, jānogādā policijas iecirknī. Tur policistiem būs jāmēģina aizturēto pārliecināt sejsegu noņemt. Ja mēģinājums būs neveiksmīgs, būs iespējams piespriest naudassodu.

Sods - 150 eiro un pārizglītošanas kursi

Sievietei, kas atkārtoti parādīsies ar aizklātu seju publiskā vietā, draudēs 150 eiro (105 latu) liela sodanauda, kā arī būs jāapmeklē pārizglītošanas kursi.

Tajā pašā laikā ikvienam, kurš "ar draudiem, vardarbību, ierobežošanu vai ļaunprātīgu varas piemērošanu" kādu spiedīs aizklāt seju šīs personas dzimuma dēļ, draudēs daudz bargāki sodi - 30 000 eiro liela sodanauda un gads cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu