Maskavā ievests karaspēks; protestos ir simtiem aizturēto

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijā nesankcionētās protesta akcijās pret Valsts domes vēlēšanu rezultātiem otrdien aizturēti vismaz 300 cilvēku, daudzi no viņiem zvērīgi piekauti. Uz Maskavu nosūtīti tūkstošiem karavīru un liels skaits policijas papildspēku. Aculiecinieki ziņo arī par ūdensmetējiem. Krievijas blogeru vietnēs un sociālajos portālos cirkulē aicinājumi protestus pret vēlēšanu rezultātiem turpināt.

Papildināts ar jaunāko informāciju par izturēšanos pret aizturētajiem; pievienots video.

Maskavas centrā esošajā Triumfa laukumā notikusī nesankcionētā protesta akcija ir noslēgusies, tā ziņo no notikuma vietas vairākas Krievijas ziņu aģentūras.

Laukumā otrdienas vakarā bija pulcējušies gan opozīcijas, gan Valsts domes vēlēšanās uzvarējušās partijas "Vienotā Krievija" aktīvisti, kā arī daudz žurnālistu. Tie dažviet sapulcējušies ap policijas autobusiem ar aizturētajiem un skandē dažādus drošības spēkus slavinošus saukļus. Notikušas arī vairākas abu pušu sadursmes.

Tuvāko metro staciju ieejas bija daļēji slēgtas. Izejās no laukuma policija ar skaļruņiem aicinājusi cilvēkus ātrāk iziet, taču atsevišķi cilvēki no pūļa tiek vilkti laukā un aizturēti. Sociālajos tīklos aculiecinieki raksta, ka OMON spēki dažus aizturētos triekuši ar galvu pret mašīnām un smagi piekāvuši; «Ъ» korespondents nogrūsts zemē un omonietis pa viņu lēkājis; vairāki cilvēki guvuši sejas traumas un viņiem lauzts deguns.

Pēc iepriekšējās pieredzes gaidāms, ka administrācija aizturētajiem piespriedīs 500 līdz 1000 rubļu sodu vai arī 15 diennaktis cietumā. Turklāt tiesa aizturētajiem draud jau rīt no rīta, pēc pavadītas nakts aizturēšanas izolatorā.

Kamēr notikuši nemieri, premjerministrs Vladimirs Putins bija devies uz Puškina muzejā notiekošo "Karavadžo" izrādi.

Notiek translācija no kāda dalībnieka telefona

Vietnē "Ридус" - iespēja vērot tiešo translāciju no notikuma vietas (http://ustre.am/ElII). Brīžiem redzams, ka notiek masveida aizturēšanas. Taču attēla kvalitāte nav ļoti laba, tāpēc ir vien nojaušams, ka pulcējies liels skaits cilvēku. Aizturēto vidū, protams, ir daudz opozīcijas līderu un opozīcijas mediju pārstāvju.

Triumfa laukumā atrodas vismaz 20 līdz 30 kravas automašīnas un autobusi ar policistiem.

Triumfa laukumā, pēc policijas sniegtās informācijas, aizturēti apmēram 300 cilvēku. Aizturēto vidū ir viens no kustības "Solidaritāte" līderiem, bijušais vicepremjers Boriss Ņemcovs, partijas "Jabloko" līderis Sergejs Mitrohins, nereģistrētās opozīcijas partijas "Cita Krievija" līderis Eduards Ļimonovs un cilvēktiesību centra "Memoriāls" vadītājs Oļegs Orlovs.

Tikmēr pirmdien protesta akcijā aizturētajam blogerim Aleksejam Navaļnijam Maskavas Tveras rajona miertiesa otrdien piesprieda 15 diennakšu arestu.

Valsts otrajā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā laukumā pie iepirkšanās centra "Gostinij dvor" aizturēti vairāki desmiti cilvēku. Aizturēto vidū ir arī vairāku plašsaziņas līdzekļu žurnālisti. Laukumā sapulcējušies dedzina dūmu sveces, spridzina petardes un laiž gaisā signālraķetes.

Krievijas dienvidu pilsētā Rostovā pie Donas laukumā pie apgabala administrācijas ēkas sapulcējās aptuveni 300 jauniešu, lai nesankcionēti protestētu pret vēlēšanu rezultātu falsificēšanu. Policisti, tostarp arī jātnieku vienība, izklīdināja sapulcējušos. Ir aizturētie.

Simtiem arestēto arī pirmdien

Jau ziņots, ka vakardien Maskavā un citās pilsētās notika desmitiem protesta akciju, kuru dalībnieki pauda sašutumu par rupjajiem vēlēšanu pārkāpumiem, opozīcijas apspiešanu.

Maskavā policija un OMON kaujinieki aizturēja aptuveni 300 cilvēku, bet Sanktpēterburgā vēl aptuveni 100 cilvēku.

Maskavā notika Kremļa atbalstīto jauniešu kustību mītiņš

Maskavas Manēžas laukumā otrdien bija pulcējušies vairāk nekā 15 000 Kremļa atbalstīto jaunatnes organizācijas "Naši" ("Mūsējie") un "Staļ" ("Tērauds") aktīvisti, kas pauž atbalstu valdošajai partijai "Vienotā Krievija".

Akcijas rīkotāji paziņojuši, ka tādējādi viņi paužot sašutumu par iepriekšējā dienā notikušajiem opozīcijas protesta mītiņiem. Viņi apgalvo, ka nedrīkst apšaubīt atbalstu, kuru vēlēšanās valdošajai partijai izrādījuši desmitiem miljoni cilvēku.

Daudziem varasiestāžu sankcionētās akcijas dalībniekiem, kas Maskavā sapulcināti no visas valsts, bija bungas, kuras pēc līderu dotās zīmes tika rībinātas.

"Tos, kam uzspļaut valsts izvēlei, sagaida bungu rīboņa," vēsta "Naši" sauklis. Šajā formulējumā ietverta netulkojuma vārdu spēle, jo vārdu "boj", kas latviski bungu kontekstā tulkojams kā "rīboņa", citā kontekstā iespējams atveidot arī kā "kauja".

Maskavā ieved militāros papildspēkus

Reaģējot uz saspringto situāciju, Maskavā ieradušies tūkstošiem karavīru un policijas papildspēku, un visā iekšlietu sistēmā izsludināts paaugstināts trauksmes līmenis.

Varas iestādes paziņojušas, ka karavīru mērķis nebūšot apspiest protestus, bet gan "nodrošināt pilsoņu drošību".

Tikmēr, kā ziņo Maskavas policija, Kremļa atbalstīto jaunatnes organizāciju biedri, kuru skaits pie Triumfa laukuma sasniedzis 5000, "netraucē autotransporta kustībai (..), un policija neliek šķēršļus viņu darbībām".

Taču, ja kāds, "īpaši vakardienas provokatori", mēģinās pārkāpt sabiedrisko kārtību, tad policija to nekavējoties novērsīs, brīdina varasiestādes.

Krievijas Iekšlietu ministrija otrdien informēja, ka kārtības nodrošināšanai pilsētās visā valstī līdztekus policijai iesaistīti 11 500 iekšējā karaspēka karavīru.

Krievijas ĀM pauž sašutumu par Klintones kritiku par Valsts domes vēlēšanām

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) otrdien pauda sašutumu par ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones kritiku par Krievijas Valsts domes vēlēšanu norisi.

"ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones izteikumi par Krievijā notikušajām parlamenta vēlēšanām, kā arī līdzīgie Baltā nama un Valsts departamenta komentāri ir nepieņemami," teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Krievijas ĀM pauda cerību, ka "turpmāk amerikāņu puse atturēsies no nedraudzīgiem izlēcieniem, kas ir pretrunā ar mūsu divpusējo attiecību kopīgo pozitīvo vektoru".

Krievijas ĀM "ar nožēlu ir spiesta konstatēt, ka Vašingtonā pieturas pie sevi sen izsmēlušiem stereotipiem, turpina piekarināt birkas, pat nemēģinot tikt skaidrībā, kas īstenībā notiek mūsu elektorālajā laukumā".

"Krievijas pilsoņi ir izdarījuši savu izvēli, aktīvi piedaloties balsošanā. Tikai viņiem ir tiesības noteikt mūsu valsts nākotni, neatkarīgi no [citu] neobjektīvajiem vērtējumiem un politizētajām receptēm," uzsvērts paziņojumā.

Krievijas ĀM arī pauž viedokli, ka "pašu ASV vēlēšanu sistēma ir tālu no pilnības". "Tā nevar kalpot par atklātuma un taisnīguma etalonu, un tam piemērs ir tradicionāli zemā vēlētāju aktivitāte visa līmeņa vēlēšanās".

"ASV izpildvarai būtu vērts parūpēties par šīs situācijas cēloņu un tās labošanas iespēju analīzi," norādīja Krievijas ĀM.

Putins: zaudējums neizbēgams jebkurai partijai

Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins otrdien, uzrunājot savas partijas "Vienotā Krievija" pārstāvjus, uzsvēra, ka vietu zaudēšana parlamentā galu galā ir nenovēršama jebkurai varas partijai.

"Jā, mums ir zaudējumi, un tie ir nenovēršami. Tie ir nenovēršami jebkuram politiskajam spēkam, īpaši tādam, kurš ne pirmo gadu uzņēmies smago atbildību par situāciju valstī."

Putins arī noraidīja opozīcijas un sabiedrības apgalvojumus, ka vēlēšanas nav notikušas godīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu