ANO pārtikas organizācija aicina plašāk pārtikā izmantot kukaiņus (148)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vaboles, kāpuri un lapsenes varētu būt videi draudzīga pārtika visā pasaulē, ja vien Rietumu patērētāji pārvarētu savu riebumu pret tāda veida ēdienu, pirmdien paziņoja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Pasaules pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

"Galvenā vēsts patiešām ir: "Ēdiet kukaiņus," preses konferencē Romā sacīja FAO mežu ekonomikas direktore Eva Millere.

"Kukaiņu ir milzum daudz un tie ir vērtīgs proteīnu un minerālu avots," paskaidroja ANO aģentūras pārstāve, piebilstot, ka "divi miljardi cilvēku - trešdaļa no pasaules iedzīvotājiem - jau ēd kukaiņus, jo tie ir garšīgi un uzturvielām bagāti".

Savukārt Rietumāfrikas valsts Gabonas mežu lietu ministrs Gabriels Tčango žurnālistiem sacīja, ka "kukaiņu ēšana ir mūsu ikdiena", bet daži kukaiņi, piemēram, vaboļu kūniņa un grilēti termīti ir pat delikatese.

"Kukaiņi sniedz 10% no dzīvnieku proteīniem, ko uzņem iedzīvotāji," norādīja Gabonas ministrs.

FAO ziņojumā norādīts, ka kukaiņu audzēšana pārtikai ir viens no daudziem veidiem, kā risināt pārtikas un lauksaimnievcības dzīvnieku barības nepietiekamības problēmas.

"Kukaiņi ir visur un tie ātri atjaunojas, un tie ātri aug un pārstrādā pārtiku, un to atstātās pēdas vidē ir nelielas," lasāms FAO un Vageningenas Universitātes Nīderlandē kopīgi izstrādātajā pētījumā.

Tomēr tā autori atzina, ka "patērētāju riebums joprojām ir viena no lielākajām barjerām, lai kukaiņi kļūtu par ievērojamu proteīnu avotu daudzās Rietumvalstīs".

Pētījuma autori iesaka, ka pārtikas nozare varētu palīdzēt "paaugstināt kukaiņu statusu", iekļaujot tos receptēs un restorānu ēdienkartēs.

Tāpat pētījumā pausts aicinājums plašāk izmantot kukaiņus lopu barošanā, norādot, ka sliktais regulējums un nepietiekamās investīcijas liedz kukaiņiem sacensties ar tradicionālajiem pārtikas veidiem.

Pētījumā nosauktas Ķīnas, Dienvidāfrikas, Spānijas un ASV kompānijas, kas jau izmanto kukaiņus pārtikas ražošanā, jo to izmantošana ir tehniski vienkārša un var papildināt tādus tradicionālus pārtikas avotus kā soja, kukurūza, labība un zivis.

Saskaņā ar ANO aģentūras datiem pašlaik pasaulē no visiem cilvēku patērētajiem kukaiņiem 31% ir vaboles, kam seko kāpuri (18%), un bites, lapsenes un skudras (14%), kā arī sienāži, siseņi un circeņi (13%).

Kukaiņu tirdzniecība uzplaukst tādās pilsētās kā Bangkoka un Kinšasa, apgalvo FAO, piebilstot, ka kukaiņu audzēšana nereti ir lētāka par citām pārtikas ražošanas nozarēm.

Pētījumā secināts, ka "vēsture ir parādījusi, ka ēšanas paradumi var strauji mainīties, jo īpaši globalizētā pasaulē. Straujā jēlu zivju pieņemšana suši veidā ir labs piemērs tam".

Komentāri (148)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu