NATO atvainojas Afganistānai par bērna bojāeju gaisa triecienos (26)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV vadītie NATO starptautiskie spēki Afganistānā piektdien atvainojās par gaisa triecienu, kurā, kā paziņojis Afganistānas prezidents Hamids Karzajs, gājis bojā divus gadus vecs zēns.

NATO Starptautisko drošības atbalsta spēku (ISAF) amatpersona paziņoja, ka spēku komandieris Džozefs Danfords «ātri piezvanīja prezidentam Karzajam un pauda savu dziļāko nožēlu par notikušo».

«Mēs nemērķējām un neveicām triecienus uz māju. Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka gaisa triecienā tika skarts ceļš,» informēja ISAF pārstāvis. «Diemžēl trieciena apkaimē bija civiliedzīvotāju upuri,» piebilda amatpersona.

Danfords Karzajam teicis, kas ir veiks kopīgu izmeklēšanu par uzbrukumu. ISAF paziņoja, ka tā mērķis bija islāmistu kaujinieku grupējuma «Taleban» komandieris, kas iesaistīts operācijās pret afgāņu drošības spēkiem Helmandas provincē Afganistānas dienvidos.

Karzajs, kura sarežģītās attiecības ar ASV pagājušajā nedēļā uzvirmoja ar jaunu sparu saistībā ar sarunām par drošības vienošanos, kas ļautu ASV karavīriem palikt Afganistānā pēc nākamā gada beigām, bieži ir izmantojis civiliedzīvotāju bojāeju NATO operācijās, lai pārmestu starptautiskajiem spēkiem nespēju palīdzēt Afganistānai.

Karzajs «ļoti nosoda NATO spēku gaisa triecienu mājā, kurā gāja bija viens bērns un tika ievainotas divas sievietes», teikts Karzaja biroja izplatītajā paziņojumā, kurā piebilsts, ka uzbrukums apliecina, ka «amerikāņu spēki neciena afgāņu dzīvības». «Kamēr turpinās vienpusējas darbības un ļaunprātības no amerikāņu spēku puses pret mūsu cilvēkiem, mēs neparakstīsim divpusējo drošības līgumu,» piebildis Afganistānas prezidents.

Gaisa triecienu ceturtdienas rītā Helmandas provinces Fakirānas ciemā īstenoja bezpilota lidmašīna, paziņoja Karzajs.

ISAF uzsvēra, ka trieciena mērķis bija nemiernieks, kas brauca ar motociklu, tomēr neapstiprināja, ka uzbrukumu veica bezpilota lidmašīna.

Karzaja preses pārstāvis Aimals Faizi norādīja, ka ASV prezidents Baraks Obama ir pārkāpis neseno solījumu «cienīt afgāņu civiliedzīvotāju godu un cieņu» tādā pašā veidā, kā ASV pilsoņus.

«Tā ASV ievēro māju cieņu un godu ASV, bombardējot personas dzīvesvietu?» retoriski jautāja Faizi.

Karzajs, kas solījis nākamgad atkāpties no amata pirms aprīlī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, ir apturējis drošības līguma ar ASV parakstīšanu. Līgums ļautu ASV karavīriem atrasties Afganistānā kā pretterorisma misiju apmācītājiem arī pēc 2014.gada.

Pašlaik ASV atrodas ap 75 tūkstošiem NATO kaujas vienību karavīru, kuru misiju plānots pabeigt līdz nākamā gada beigām.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu