Kramatorskas lidlaukā kauja; Ukrainas armija atsit uzbrukumu (1018)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kramatorskas kara lidlaukam otrdien uzbrukuši nezināmi militārās uniformās tērpti un ar automātiskajiem ieročiem bruņoti cilvēki. Ukrainas armija uzbrukumu atsitusi. Zaudējumu karavīru vidū nav, pavēstījis avots drošības dienestos. Lidmašīnas un helikopteri pacelti gaisā, lai uzbrukuma laikā tās pasargātu. Kramatorskā Ukrainas armija sagūstījusi separātistu kaujiniekus

23:05 Ukrainas robežsargi otrdien aizturējuši četrus Krimas iedzīvotājus ar Ukrainas pilsoņu pasēm, kuri vilcienā Simferopole-Dņepropetrovska centušies pārvest uz kontinentālo Ukrainas daļu lielu naudas summu separātistu mītiņu rīkošanai valsts austrumu reģionos.

Kā pastāstījuši robežsardzes pārstāvji, aizturētie - vīrietis un trīs sievietes vecumā no 25 līdz 30 gadiem.

22:49 Krievija pirmdien izmēģinājusi jaunu starpkontinentālo ballistisko raķeti (ICBM), otrdien paziņojis Pentagons. Tas bijis ierindas ICBM izmēģinājums, piebilstot, ka ASV un Krievija regulāri izmēģina savas raķetes. Tomēr izmēģinājums noticis saspringtā laikā, kad spriedze Ukrainā pieņemas spēkā.

22:25 Eiropas Savienības (ES) un NATO dalībvalstīm ir jādalās izlūkošanas informācijā ar Ukrainu un jāsniedz valstij militārais aprīkojums un munīcija, aicināts Lietuvas parlamenta deputātu izstrādātajā rezolūcijas projektā.

Dokumentā cita starpā ir pausts aicinājums ES un NATO dalībvalstīm «saistībā ar Krievijas agresijas turpināšanos Ukrainā sniegt atbalstu Ukrainai, daloties jaunākajā izlūkošanas informācijā un pēc iespējas ātrāk pieņemot lēmumus par militārā aprīkojuma un munīcijas piešķiršanu Ukrainai savas teritorijas aizsargāšanai».

21:30 Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Staņislavs Rečinskis paziņojis, ka pretterorisma operācijas laikā Kramatorskā, ieņemot prokrievisko separātistu sagrābto lidostu, saņemti gūstekņi. «Ir sagūstīti separātisti. Par viņu skaitu informācijas pagaidām nav,» pavēstījusi amatpersona.

Viņš uzsvēra, ka galvenais operācijas mērķis bijis «izvairīties no upuriem mūsu cilvēku vidū un saglabāt dzīvību separātistiem».

21:02 Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien paziņojis ANO ģenerālsekretāram Banam Gimunam, ka vēlas skaidru Apvienoto Nāciju nosodījumu Ukrainas pretterorisma operācijai valsts austrumos.

Putins telefonsarunā ģenerālsekretāram norādījis, ka Krievija «sagaida no Apvienotajām Nācijām un starptautiskās sabiedrības skaidru nosodījumu» Ukrainas «antikonstitucionālajai darbībai» valsts austrumos, informēja Kremlis. Pēc Putina domām,

Kijevas operācija ir būtiski saasinājusi krīzi Ukrainā.

20:47 Saskaņā ar organizācijas «Informatīvā pretestība» datiem prokrieviski noskaņoto separātistu sagrābtajā Doņeckas apgabala administrācijas ēkā atrodas aptuveni pustūkstotis kaujinieku, no kuriem puse ir bruņota ar šaujamieročiem. Naktīs šiem kaujiniekiem piebiedrojoties arī tiem simpatizējoši vietējie iedzīvotāji, savā «Facebook» lapā vēsta «Informatīvās pretestības» koordinators Dmitrijs Timčuks.

Kaujiniekus vada pieci «komandieri», no kuriem viens

atklāti atzīst, ka ir Krievijas militārpersona

no Rostovas apgabala, raksta Timčuks. Ēkas iekšpagalmā kaujinieki apmācot no 100 līdz 120 jauniešu, kas ir vecuma no 16 līdz 18 gadiem.

20:35 «Lidlauka apsardze izrādīja bruņotu pretošanos. Pēc tās pieprasījuma lidlauka apkaimē ieradās divas militārās lidmašīnas,» savā lapā sociālās saziņas vietnē «Facebook» rakstīja Militāri politisko pētījumu centra vadītājs Dmitrijs Timčuks, piebilstot, ka «ekstrēmisti strauji noslēpās».

19:45 Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs un prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Turčinovs paziņoja, ka Ukrainas armija ir pārņēmusi savā kontrolē Kramatorskas lidostu Doņeckas apgabalā, ko iepriekš kontrolēja valsts federalizācijas atbalstītāji.

Tā dēvētie Doņeckas apgabala pašaizsardzības spēki apstiprināja, ka Kramatorskas lidosta ir nonākusi Ukrainas armijas kontrolē, bet neapstiprināja izskanējušo informāciju, ka apšaudes laikā lidostā ir gājuši bojā viņu pārstāvji.

19:25 Pretterorisma operācija Ukrainas austrumos vēl faktiski nav sākusies, vēsta organizācijas «Informatīvā pretestība» koordinators Dmitrijs Timčuks. Saskaņā ar mūsu informāciju pretterorisma operācijas aktīvā fāze vēl nav sākta. Beidzas sagatavošanās posms, norādījis Timčuks.

19:09 Sociālajos tīklos tiek izplatīts video ar it kā Kramatorskā sadursmes laikā notriektu helikopteru

18:35 Krievu diversanti Slovjanskā iedzīvotājiem izdalījuši automātus un granātmetējus, otrdien paziņojusi pilsētas mērs Neļa Štepa.

Bruņotie cilvēki, kas ieradušies Slovjanskā,

izdalījuši pilsētniekiem tūkstoti automātu

un aptuveni simts granātmetēju «Muha», ar kuriem iespējams cauršaut tanka bruņas.

18:27 Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs otrdien, kad valsts austrumu pilsētā Slavjanskā ieradās bruņu transporta kolonna, lai īstenotu valdības sankcionēto «pretterorsima operāciju», paziņoja, ka Ukraina atrodas uz pilsoņu kara sliekšņa, tādēļ visiem spēkiem, kas var ietekmēt lēmumu pieņemšanu Ukrainā, ir jārīkojas, lai to nepieļautu.

17:45 Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels otrdien aicināja Krieviju «distancēties» no promaskavisko kaujinieku vardarbības Ukrainas austrumos. Ir «virkne indikāciju, ka tā ir iesaistīta», norādīja vicekanclers, runājot dienu pēc tam, kad Berlīne publiski bija vērsusi īpašu uzmanību uz to, ka promaskaviskajiem kaujiniekiem ir Krievijas armijas parauga uniformas.

17:34 Sociālajos tīklos raksta, ka Kramatorskā, kur notiek sadursmes, brīžiem

tiek atslēgta piekļuve internetam.

17:21 Ukrainas Drošības dienesta (UDD) ģenerālis Valērijs Krutovs otrdien brīdinājis kaujiniekus Ukrainas austrumos, ka viņi tiks iznīcināti, ja nenoliks ieročus. Krutovs norādīja, ka

prokrieviskajiem kaujiniekiem palīdz simtiem karavīru no Krievijas

armijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU).

17:02 Krievija apturējusi kara tehnikas un bruņojuma, kas atrodas Krimā, atdošanu Ukrainai.

16:46 Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels otrdien aicināja Krieviju «distancēties» no promaskavisko kaujinieku vardarbības Ukrainas austrumos.

«Es esmu dzirdējis un lasījis, ka Krievija noliedz atbildību» par vardarbību, sacīja Gabriels, kurš ieņem arī Vācijas ekonomikas un enerģētikas ministra amatu.

Tomēr ir «virkne indikāciju, ka tā ir iesaistīta», norādīja vicekanclers, runājot dienu pēc tam, kad Berlīne publiski bija vērsusi īpašu uzmanību uz to, ka promaskaviskajiem kaujiniekiem ir Krievijas armijas parauga uniformas.

16:36 Kramatorskā, kas atrodas uz ziemeļiem no Doņeckas, otrdien sākusies pretterorisma operācija, ziņo Ukrainas Iekšlietu ministrija.

«Kramatorskā sākusies un turpinās īpašā operācija,

ko pretterorisma pasākumu gaitā īsteno Ukrainas drošības dienesti,» teikts ministrijas paziņojumā, kuru citē ziņu aģentūra UNN. «Ukrainas Bruņotie spēki sniedz atbalstu tās veikšanai.»

16:27 Uz ceļa, kas ved uz Slavjansku, kur prokrievisko separātistu grupas sagrābušas administrācijas ēkas un vietējo milicijas pārvaldi, otrdien redzēta Ukrainas armijas bruņutehnikas kolonna un autobusi ar īpašo uzdevumu vienības karavīriem.

AFP reportieris vēsta, ka Izjumā, kas atrodas aptuveni

40 kilometrus no Slavjanskas, atrodas desmit tanki, desmit bruņutransportieri un septiņi autobusi,

kuros ir aptuveni 100 īpašo uzdevumu vienības karavīri un izpletņlēcēji.

15:32 ANO otrdien mudināja Kijevu steidzami rīkoties, lai mazinātu etnisko spriedzi Ukrainas austrumu daļā.

Vienlaikus ANO norāda, ka nav pierādījumu par plaši izplatītiem uzbrukumiem pret etniskajiem krieviem. Maskava vairākkārt pārmetusi Ukrainai, ka tā nespējot aizsargāt Ukrainas krievu kopienu, un tieši šo aizbildinājumu tā izmantoja, lai anektētu Krimu.

Taču ANO ziņojumā secināts - «lai gan notikuši daži uzbrukumi pret etnisko krievu kopienu, tie nav nedz sistemātiski, nedz plaši izplatīti».

14:50 Krievijas diversantu bandu, kas darbojas Ukrainas Doņeckas apgabala Slavjanskā,

vada Krievijas bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) īpašo uzdevumu vienības virsnieks Igors Strelkovs,

otrdien pavēstīja Ukrainas Drošības dienests (UDD).

«Tieši viņa balss ir dzirdama 14.aprīlī publiskotās telefonsarunas ierakstā, kurā viņš sniedz atskaiti par teroru Slovjanskā un ukraiņu likumsargu automašīnas apšaudīšanu,» pavēstīja UDD.

14:38 Jau pirms gada Krievijas televīzijā demonstrēts sižets, kurā tika vēstīts par īpašiem uzdevumiem ārvalstīs paredzētas specvienības izveidošanu, otrdien paziņoja Ukrainas Ārlietu ministrijas Informācijas politikas departamenta direktors Jevgēņijs Perebijnis.

Pēc amatpersonas teiktā,

šī vienība izveidota, lai sarīkotu diversijas, likvidētu neērtus politiķus un destabilizētu situāciju kaimiņvalstīs,

vēsta radio «Brīvība».

14:06 Kopš marta sākuma Ukrainas robežsardze valstī nav ļāvusi iebraukt jau 12 000 krievu, kuri, iespējams, Ukrainā vēlējās iesaistīties ekstrēmistu akcijās.

Pēdējās diennakts laikā vien iekļūšana Ukrainā liegta teju 250 Krievijas pilsoņiem.

13:11 Austrijas prokuratūra sākusi izmeklēšanu pret vairākām gāztajai Ukrainas valdībai pietuvinātām personām, kuras tiek turētas aizdomās par naudas atmazgāšanu un sankciju pārkāpšanu.

Foto: AFP/LETA

Vīnes prokuratūras pārstāvis atteicās atklāt aizdomās turamo personu identitāti.

Izmeklēšana norit kopš gada sākuma.

12:57 Eiropas Savienība (ES) personu sarakstā, kurām aizliegta iebraukšana ES un iesaldēti aktīvi, iekļāvusi arī bijušo Ukrainas vicepremjeru Sergiju Arbuzovu, parlamenta deputātu Juriju Ivaņuščenko, bijušo ieņēmumu ministru Oleksandru Kļimenko, kā arī bijušo degvielas un enerģētikas ministru Eduardu Stavicki, vēsta ES oficiālais žurnāls.

12:34 Pastāv bažas, ka Krievija «vilks garumā» destabilizēto situāciju Ukrainā, un Eiropas Savienībai (ES) būtu jāievieš stingrākas sankcijas, ja nekas nemainīsies un situācija eskalēsies, sacīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš (V).

Viņš norādīja, ka Krievija pašreizējos apstākļus

varētu ievilkt garumā, lai uzturētu spiedienu, cenšoties panākt Ukrainas teritorijas, konstitūcijas un valdības izmaiņas.

Vaicāts, kāpēc ES nav vienojusies par trešās fāzes sankciju, tātad arī ekonomisko sankciju piemērošanu, Kalniņš skaidroja, ka tas liecina par to, ka ES vēl nevar par to vienoties, jo ir jāņem vērā pietiekoši daudzu valstu uzskati.

12:23 Doņeckas apgabalā sākusies pašaizsardzības bataljona formēšana cīņai pret Krievijas agresiju.

Foto: AFP/LETA

12:16 Kijevā pie Augstākās radas demonstranti pieprasa nodrošināt lustrāciju un aizsardzību no separātistiem.

12:03 Ukrainas «Labējais sektors» pieprasa slēgt robežu ar Krieviju.

11:42 ASV šobrīd neizskata jautājumu par militāras palīdzības nodrošināšanu Ukrainai, pirmdien apliecināja Baltā nama pārstāvis Džejs Kārnijs.

«Pašreiz mēs neizskatām jautājumu par palīdzību Ukrainai letālas darbības ieroču formā,» norādīja Kārnijs.

11:22 Ukrainas ierosinājums ANO miera uzturēšanas spēkiem iesaistīties pretterorisma operācijā Ukrainas dienvidaustrumos ir nepieņemams, otrdien paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

«Nevar ar vienu roku aicināt uz dialogu, bet ar otru - dot noziedzīgas pavēles par armijas izmantošanu pret savu tautu. Turklāt vēl uzaicina ANO piedalīties šajās prettiesiskajās darbībās. Tas vispār nelien nekādos vārtos,» sacīja Lavrovs preses konferencē pēc sarunām ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji.

10:53 Doņeckas apgabalā naktī uz otrdienu sākusies pretterorisma operācija, pavēstīja Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs.

«Šonakt Doņeckas apgabala ziemeļos sākās pretterorisma operācija.

Tā notiks pa posmiem atbildīgi, nosvērti. Šīs rīcības mērķis, es vēlreiz atkārtoju, ir aizsargāt Ukrainas pilsoņus,» Augstākajā radā paziņoja Turčinovs.

10:45 Slavjanskā ieradušies prokrieviski separātisti no Krimas un Krievijas, paziņojusi pilsētas mērs Nellija Štepa.

Pēc viņas teiktā,

pilsētā redzami «zaļie cilvēciņi,» kuri neslēpj, ka ieradušies no Krimas un Krievijas,

apliecināja Štepa.Pirmdien viņa mudināja pilsētas iedzīvotājus nepamest mājas un atklāja, ka Slovjanskā jau sācies marodierisms.

10:12 Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Martins Šulcs, atklājot šī sasaukuma pēdējo plenārsesiju, norādīja, ka

EP neatzīst Ukrainas nelikumīgo okupāciju un mudina Krieviju atsaukt militāros spēkus no Ukrainas robežas,

ievērojot starptautisko līgumu prasības.

10:03 Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers pirmdien solīja, ka Kanāda kopā ar sabiedrotajiem noteiks jaunas sankcijas Krievijai par spriedzes eskalāciju Ukrainas austrumu daļā.

Pēc Kanādas premjerministra teiktā, šobrīd ir apdraudēts miers un stabilitāte.

Administratīvo ēku ieņemšanu Ukrainas austrumu daļā, pēc Hārpera teiktā, norit pēc Maskavas rīkojuma.

09:45 ASV senators Džons Makeins vizītes laikā Igaunijā pavēstīja, ka ir svarīgi Ukrainu apgādāt ar ieročiem, vēsta raidorganizācija ERR.

«Mums ir jādod ieroči Ukrainai, lai tā varētu sevi aizsargāt. Šobrīd mēs redzam, ka Krievija draud savam kaimiņam,»

pirmdien intervijā telekanālam ETV paziņoja Makeins.

09:25 Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes sanāksmē Luksemburgā aicināja ES paust stingru reakciju attiecībā uz pēdējo dienu notikumiem Ukrainā, jo ir vērojama situācijas eskalācija, kas atgādina Krimas pārņemšanas scenāriju, informēja Ārlietu ministrijā.

09:17 Otrdien iecerēta kārtējā Ukrainas krīzei veltītā ANO Drošības padomes sanāksme, kurā ANO ģenerālsekretāra vietnieks cilvēktiesību jautājumos Ivans Šimonovičs uzstāsies ar ziņojumu par cilvēktiesību stāvokli Ukrainā, vēsta radio «Brīvība».

Šimonovičs apmeklējis Kijevu, Ļvovu, Harkovu, Sevastopoli un Simferopoli.

08:31 Naktī uz otrdienu nezināmi cilvēki separātistu sagrābtās Ukrainas austrumu pilsētas Slavjanskas piepilsētā nodedzinājuši Andrejevkas ciema padomes ēku, pavēstīja Slovjanskas administrācija.

Padomes divstāvu ēka pilnībā izdegusi, upuru nav. Slavjanskas administrācija arī noliedz informāciju par apšaudi Andrejevkas ciemā.

07:51 Ukrainas prezidenta amata kandidāte un bijusī premjerministre Jūlija Timošenko pirmdienas vakarā paziņoja, ka uzsāk tautas pretošanās kustības veidošanu, kuru gatava vadīt.

«Es izlēmu burtiski no šīs minūtes darīt visu, kas ir no manis atkarīgs, lai atbalstītu tautas pretošanās kustību, kuru Ukrainā jāveido no cilvēkiem, kas ir gatavi brīvprātīgi aizstāvēt Ukrainu,» telekanāla ICTV pārraidē «Vārda brīvība» paziņoja Timošenko.

07:38 ASV uz Ukrainu nosūtījušas Federālā izmeklēšanas biroja (FIB), Tieslietu ministrijas un Finanšu ministrijas ekspertus, kuri palīdzēs Ukrainas varasiestādēm atgūt ārvalstīs paslēptos budžeta līdzekļus, atsaucoties uz ASV Valsts departamentu, ziņo BBC.

07:19 ASV piešķirs Ukrainai 11,4 miljonus dolāru (8,24 miljonus eiro), lai palīdzētu tai sarīkot 25.maijā paredzētās prezidenta vēlēšanas, paziņojusi ASV Valsts departamenta preses sekretāre Džena Psaki.

«Valsts departaments un palīdzības programma USAID piešķirs 11,4 miljonus dolāru, lai šī gada 25.maijā palīdzētu noorganizēt godīgas, brīvas un mierīgas vēlēšanas,» norādīja Psaki.

07:02 Ukrainas austrumu pilsētas Slavjanskas virzienā dodas tanki un bruņutehnika, paziņojis prokrievisko separātistu pašaizsardzības vienību komandieris Vjačeslavs Ponomarjovs, vēsta aģentūra ITAR-TASS.

«No dažādām pusēm pienāk ziņojumi par tehniku. Galvenais, mēs negribam izliet asinis, mēs esam noskaņoti uz sarunām,» pavēstīja Ponomarjovs.

Arī separātistu sagrābtās austrumu pilsētas Kramatorskas nomalē redzēta Ukrainas spēku bruņutehnika, tostarp bruņutransportieri, vēsta aģentūra «RIA Novosti», atsaucoties uz aculieciniekiem.

06:34 ASV prezidents Baraks Obama un Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdienas vakarā telefonsarunā apsprieda situāciju Ukrainas dienvidaustrumos, bet nepanāca nekādu progresu šajā jautājumā.

Baltais nams paziņoja, ka saruna notikusi pēc Krievijas pieprasījuma un Obama tajā apsūdzējis Maskavu atbalsta sniegšanā «bruņotajiem prokrieviskajiem separātistiem, kuri draud graut un destabilizēt Ukrainas valdību». Tikmēr Putins noliedza jebkādu Krievijas dalību Ukrainā notiekošajā.

Komentāri (1018)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu