Ukraiņi ironizē par «plaģiātismu»: Putins runā stipri līdzīgi Hitleram

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ukraiņi pavilkuši uz zoba Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Ņemot vērā Putina atzīšanos par savu un Krievijas karaspēka dalību Krimas aneksijā, ukraiņi salīdzinājuši Putina uzrunu deputātiem un tautai pēc Krimas pievienošanas Krievijai, kā arī nacistiskās Vācijas diktatora Ādolfa Hitlera uzrunu saistībā ar saviem iekarojumiem.

Abi politiķi savādā kārtā izvēlējušies ļoti līdzīgu retoriku:

- «Krima ir un paliks Krievija», «Danciga ir un paliks Vācija».

Putins: «Tautas sirdīs un prātos Krima vienmēr bijusi neatdalāma no Krievijas.»

Hitlers: «Danciga bija un ir vācu pilsēta. Koridors vienmēr bijis un ir vācu.»

- Kopēja vēsture un kultūras attīstība.

Putins: «Lai saprastu iemeslus, kas slēpjas aiz šādas izvēles, pietiek zināt Krimas vēsturi un to, ko Krievija un Krima vienmēr viena otrai nozīmējusi. It viss Krimā runā par mūsu kopīgo vēsturi un lepnumu.»

Hitlers: «Abas šis teritorijas savu kultūras attīstību ir parādā tieši vācu tautai.»

- Vēsturiskā problēma.

Putins: «Un kad (Padomju Savienības) sabrukums tika legalizēts, visi aizmirsa par Krimu un Sevastopoli. (..) Esmu dzirdējis Krimas iedzīvotāju teikto, ka toreiz 1991. gadā viņi tika nodoti (Ukrainai) kā kartupeļu maiss. Un tam ir grūti nepiekrist.»

Hitlers: «Mēnešiem ilgi mēs esam cietuši no Versaļas diktāta radītās problēmas spīdzināšanas - problēmas, kas attīstījusies, līdz kļuvusi mums neciešama.»

- Zaudētas svarīgas teritorijas.

Putins: «Tas bija tikai tad, kad Krima bija kļuvusi par citas valsts daļu, kad Krievija saprata, ka ne tikai ir vienkārši aplaupīta, bet arī izlaupīta. (..) Šī valsts toreiz gāja cauri tik grūtiem laikiem, ka reāli bija nespējīga aizsargāt savas intereses.»

Hitlers: «Versaļas diktāts mums nav likums. Paraksts no mums tika izspiests ar pistolēm pie mūsu galvām un ar draudiem par miljoniem cilvēku badu. Un tad šis dokuments ar mūsu parakstiem, kas iegūti ar spēku, tika pasludināts par svētu likumu.»

- Krievu valoda tika asimilēta ar spēku; pret vācu minoritātēm izturas briesmīgi.

Putins: «Atkal un atkal notika mēģinājumi krieviem atņemt viņu vēsturiskās atmiņas, pat viņu valodu, un pakļaut to asimilācijai ar spēku.»

Hitlers: «Visas vācu minoritātes, kas tur dzīvo, kritušas nežēlastībā vismokošākajā veidā.»

- Mēs respektējam minoritātes.

Putins: «Mums ir liels respekts pret citām etniskajām grupām, kas dzīvo Krimā.»

Hitlers: «Minoritātes, kuras dzīvo Vācijā, nevajā.»

- Bija mēģinājumi miermīlīgi vienoties.

Putins: «Mēs ar Ukrainu mēģinājām vienoties ne tikai par Krimu, bet arī tādā sarežģītā jautājumā kā par jūras robežu Azovas jūrā un Kerčas šaurumā.»

Hitlers: «Kā vienmēr, es mierīgā veidā mēģināju izteikt priekšlikumus šīs neciešamās situācijas pārskatīšanai un mainīšanai.»

- Paldies tiem, kas saprot.

Putins: «Tai pašā laikā mēs esam pateicīgi visiem tiem, kuri saprot mūsu rīcību Krimā; Mēs pateicamies Indijai par rezervēto nostāju un objektivitāti. (..) Es domāju, ka eiropieši, un pirmām kārtām vācieši, arī mani sapratīs.»

Hitlers: «Citas Eiropas valstis mūsu attieksmi saprot. Šeit visvairāk es gribētu pateikties Itālijai, kura mūs atbalstījusi šajā visā, bet jūs sapratīsiet, ka šajā cīņā mēs negrasāmies lūgt ārvalstu palīdzību.»

- Nepārtraukta krīze un apstākļi, kas līdzinās pilsoņu karam.

Putins: «Krievi, tāpat kā citi Ukrainas pilsoņi, cieš no nepārtrauktas politiskās un valstiskās krīzes, kas Ukrainu plosa jau vairāk nekā 20 gadus.»

Hitlers: «Esmu apņēmies iznīcināt nenoteiktības elementa klātbūtni Vācijas robežās, mūžīgos apstākļus, kas vairāk nekā 20 gadus atgādina pilsoņu karu.»

- Represijas pret Maidana ienaidniekiem; Polijas cīņa pret Dancigu.

Putins: «Dažos gadījumos ir nepieciešama īpaša Maidana kaujinieku atļauja, lai tiktos ar zināmiem pašreizējās valdības ministriem. Tas nav joks - tā ir realitāte. Tiem, kuri bija pret apvērsumu, nekavējoties draudēja ar represijām.»

Hitlers: «Ne tikai [mūsu priekšlikumiem] atbildēja vispirms ar mobilizāciju, bet tad arī ar arvien lielāku teroru un spiedienu pret mūsu vācu tautiešiem, ar lēnu brīvās Dancigas pilsētas žņaugšanu - ekonomiski, politiski un, pēdējo nedēļu laikā, ar militāriem līdzekļiem.

- Iedzīvotāju ciešanas.

Putins: «Dabiski, mēs nevarējām atstāt šo lūgumu nedzirdētu; mēs nevarējām pamest Krimu un tās iedzīvotājus nelaimē.»

Hitlers: «Bet šis laiks mums nav vienaldzīgs. Vēl vairāk, tas nav un nedrīkst būt vienaldzīgs tiem, kuri cieš visvairāk.»

- Miera misija.

Putins: «Pirmkārt, mums ir jāpalīdz radīt apstākļus, lai Krimas iedzīvotāji pirmo reizi vēsturē varētu miermīlīgi paust savu brīvo gribu par savu nākotni.»

Hitlers: «Es panākšu, lai austrumos, uz robežas, būtu tāds pats miers kā uz citām robežām.»

- Krievija vairs nevar atkāpties; Vācija vairs nevar palikt neaktīvā pozīcijā.

Putins: «Mūsu rietumu partneri ir pārkāpuši robežu. (..) Krievija attapās pozīcijā, no kuras vairs nevar atkāpties. Ja jūs strauta izteku aizspiežat līdz tā limitam, tad rodas liels spēks. Jums tas vienmēr ir jāatceras.»

Hitlers: «Ja Polija turpināja Dancigai sūtīt ziņas ultimāta formā un ja Polijas pusē nebeidzās muitas noteikumi, kas domāti Dancigas tirdzniecības iznīcināšanai, tad Reihs nevarēja neko nedarīt.»

- Nekādi likumi pārkāpti netika.

Putins: «Viņi saka, ka mēs esam pārkāpuši starptautiskās tiesību normas. (..) Ko tieši mēs esam pārkāpuši?»

Hitlers: «Ir neiespējami teikt, ka tas, kurš apņēmies rīkoties šajā jautājumā, pārkāpj likumu.»

- «Mēs gribam draudzību.»

Putins: «Pāri visam, mēs gribam, lai Ukrainā atkal ir miers un harmonija, mēs esam gatavi strādāt kopā ar citām valstīm, lai darītu visu iespējamo tā veicināšanai un atbalstam.»

Hitlers: «Esmu apņēmības pilns atrisināt Dancigas un Koridora jautājumu, kā arī panākt attiecību maiņu Vācijas un Polijas starpā, kas nodrošinās miermīlīgu līdzāspastāvēšanu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu