Vairums Lielbritānijas ārvalstnieku nevarēs balsot referendumā par palikšanu ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) valstu vairākuma pilsoņi, kas dzīvo Lielbritānijā, nevarēs balsot referendumā par šīs valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), pirmdien paziņoja Lielbritānijas valdība.

Likums par šā referenduma rīkošanu ceturtdien tiks iesniegts parlamentā. Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons ir solījis līdz 2017.gada beigām sarīkot referendumu par to, vai Lielbritānijai jāizstājas no ES, bet viņš atbalsta valsts palikšanu šajā blokā, ja Lielbritānija spēs nodrošināt ES reformas.

Premjera birojs pirmdien paziņoja, ka šis referendums tiks rīkots, «pamatojoties uz vispārējo vēlēšanu balsstiesībām», kas nozīmē, ka tajā nevarēs balsot vairākuma ES valstu pilsoņi, kas dzīvo Lielbritānijā.

Lielbritānijas vispārējās (parlamenta) vēlēšanās var balsot šīs valsts pilsoņi vismaz 18 gadu vecumā, kā arī tie Lielbritānijas iedzīvotāji, kas ir Īrijas vai britu nāciju Sadraudzības valstu pilsoņi. Starp šādiem Lielbritānijas iedzīvotājiem ir ES valstu Maltas un Kipras pilsoņi, jo Malta un Kipra kā bijušās britu kolonijas ir Sadraudzības valstis.

Referendumā varēs balsot arī Sadraudzības valstu pilsoņi britu kolonijā Gibraltārā un tie Lielbritānijas pilsoņi, kas dzīvo ārvalstīs mazāk nekā 15 gadus.

«Šis ir liels lēmums mūsu valstij, lēmums, kas attiecas uz Lielbritānijas nākotni. Tāpēc mēs uzskatām par svarīgu, ka to izlems Lielbritānijas, Īrijas un Sadraudzības valstu pilsoņi,» sacīja ziņu avots Kamerona birojā.

ES valstu pilsoņi, kas dzīvo Skotijā, pērn varēja balsot Skotijas neatkarības referendumā. Viņi arī var balsot Lielbritānijas pašvaldību vēlēšanās.

Kamerons ceturtdien sacīja, ka ir nepieciešams mainīt ES līgumus, lai nodrošinātu tādas izmaiņas, kādas viņš vēlas. Šīs izmaiņas ietver migrācijas kontrolēšanu, lai ES migrantiem būtu grūtāk pretendēt uz valsts pabalstiem Lielbritānijā, atteikšanos no ES apņemšanās panākt «vēl ciešāku savienību» un dažu ES pilnvaru atdošanu atpakaļ valstu parlamentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu