Francija noraida «WikiLeaks» dibinātāja Esanža patvēruma lūgumu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francijas valdība piektdien ir noraidījusi interneta vietnes «WikiLeaks» dibinātāja Džuljena Esanža patvēruma pieteikumu, atzīstot, ka viņam nedraud «tūlītējas briesmas».

«Francija nevar reaģēt uz viņa lūgumu,» informēja Francijas prezidenta Fransuā Olanda birojs dažas stundas pēc tam, kad Esanžs publicēja atklātu vēstuli Francijas valdībai ar lūgumu piešķirt patvērumu.

«Esanža kunga situācija nerada tūlītējas briesmas. Turklāt ir izdots Eiropas Savienības orderis viņa aizturēšanai,» norādīja Olanda preses pārstāvji.

Vēstulē Olandam, kuru piektdien publicēja laikraksts «Le Monde,» Esanžs sevi raksturoja lā «žurnālistu, kas tiek vajāts un kura dzīvību apdraud ASV varas iestādes saistībā ar manu profesionālo darbību».

Esanžs, kurš piektdien svin 44.dzimšanas dienu, vairāk nekā trīs gadus ir pavadījis Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no izdošanas Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās par seksuālu uzmākšanos vienai sievietei un citas sievietes izvarošanu. Viņš gan savu vainu noliedz.

Esanžs atsakās atgriezties Zviedrijā apsūdzību atspēkošanai, jo bažījas par to, ka Zviedrija viņu izdos ASV, kur viņam draudētu mūža ieslodzījums vai nāvessods par slepenu ASV diplomātisko, militāro un izlūkošanas dokumentu publiskošanu, ko ir veikusi «WikiLeaks».

«WikiLeaks» 2010.gadā izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā. Pēc tam šī vietne ir publicējusi vēl daudz dažādu slepenu ASV dokumentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu