«The New York Times» pievēršas Latvijas diskusijai par seju aizsedzoša apģērba aizliegšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Laikraksts «The New York Times» veltījis rakstu diskusijām Latvijā par iespēju aizliegt seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu publiskās vietās. Žurnālists Ričards Martins-Hemfils uzsvēris, ka Latvijas Tieslietu ministrijas (TM) rosinātie likuma grozījumi attieksies vien uz trim Latvijā dzīvojošajām sievietēm. «Latvijas Tieslietu ministrijai trīs nikābi šķiet pārāk daudz,» norādījis autors.

Rakstā iekļauti tieslietu ministra Dzintara Rasnača (VL-TB/LNNK), Latvijas Universitātes Āzijas studiju nodaļas vadītāja Leona Taivāna, Latvijas Islāma centra preses sekretāra Roberta Klimoviča, eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, kā arī seju apsedzoša apģērba valkātājas latvietes Līgas Legzdiņas komentāri.

Legzdiņa «The New York Times» stāstījusi par negatīvo pieredzi, pārvietojoties apģērbā, kas aizsedz visu viņas ķermeni, izņemot acis. Sieviete norādījusi, ka ikdienā saskaras ar nosodošiem skatieniem un negatīviem komentāriem.

Rasnačs žurnālistam stāstījis, ka likumprojekts nav saistīts ar sieviešu skaitu, kuras nēsā seju aizsedzošu apģērbu, bet gan ar to, lai Latvijā ieradušies imigranti respektētu šīs valsts vērtības. «Mēs ne tikai aizsargājam Latvijas, bet visas Eiropas kultūrvēsturiskās vērtības,» uzsvēris ministrs.

Taivāns raksta autoram skaidrojis bailes reģionā no musulmaņu skaita palielināšanās, īpaši galēji labēju uzskatu pārstāvju vidū, kuri paredz «islāma invāziju».

Klimovičs savukārt, runājot ar žurnālistu, vilcis paralēles ar Latvijas karavīru dalību NATO operācijās Afganistānā un Mali ar eiropiešiem, kuri dodas uz Sīriju cīnīties «Islāma valsts» rindās. Klimovičs atzinis, ka Latvijā jūtas izslēgts no sabiedrības. Šī sajūta uz Sīriju likusi doties Islāma centra bijušajam vadītājam Oļegam Petrovam. Klimovičs gan uzsvēris, ka ļoti vīlies Petrova lēmumā pievienoties tiem cilvēkiem, kuri «nogalina citus tādēļ, ka domā par pasaules pārvaldīšanu».

Latvijas eksprezidente rakstā saistījusi seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu ar terorismu. «Es domāju, ka savas sejas aizsegšana publiskā vietā terorisma draudu laikā ir apdraudējums sabiedrībai,» viņa teica, norādot, ka jebkurš zem seju aizsedzoša apģērba varētu nēsāt ieroci.

Sabiedriskajā apspriešanā TM saņēmusi 21 viedokli par likumprojektu seju aizsedzoša apģērba nēsāšanas ierobežošanai publiskās vietās un lielākā daļa to neatbalsta.

TM saņemti viedokļi no septiņām musulmaņu draudzēm - piecas musulmaņu draudzes norāda, ka likumprojekts neskars viņu tiesības, savukārt divas musulmaņu draudzes šo likumprojektu neatbalsta.

Ministrija izvērtēs sabiedriskās apspriešanas rezultātus un trīs nedēļu laikā sagatavos likumprojektu un tā anotāciju iesniegšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Likumprojekts paredz noteikt ierobežojumu nēsāt seju aizsedzošo apģērbu publiskās vietās. Šāds ierobežojums attiecās uz jebkura veida seju aizsedzošu apģērbu, piemēram, maskas, balaklavas, ķiveres, lakati un kapuces, kas aizsedz seju, kā arī sieviešu seju aizsedzošs apģērbs. Tomēr ministrijā norāda, ka likumprojekts paredz ieviest ierobežojumu attiecībā uz seju aizsedzošu apģērbu nēsāšanu sabiedriskās vietās, izņemot reliģisko organizāciju dievnamus, lūgšanu telpas, telpas, kurās tiek veikta reliģiskā darbība, kā arī slēgtus privātus pasākumus, kas notiek publiskajā vietā, tāpat ierobežojums neattiecas uz privātpersonai piederošu nekustamo īpašumu, kur īpašnieks nosaka nekustamā īpašuma izmantošanas noteikumus un kārtību.

Jau ziņots, ka 77% Latvijas iedzīvotāju atbalsta likumprojektu par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanas ierobežošanu publiskās vietās, liecina pētījumu kompānijas TNS martā veiktais pētījums. 42% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka noteikti atbalsta likumprojektu, 35% teica, ka drīzāk to atbalsta.

Savukārt 16% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā neatbalsta TM izstrādāto likumprojektu par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanas ierobežošanu publiskās vietās - 11% drīzāk neatbalsta, bet 5% noteikti neatbalsta. 7% iedzīvotāju nav pauduši konkrētu viedokli šajā jautājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu