Uz Izraēlu devies Turcijas kuģis ar humāno palīdzību Gazas joslai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pēc attiecību normalizēšanas abu valstu starpā piektdien uz Izraēlu devies Turcijas kuģis ar humāno palīdzību Gazas joslai.

Izraēlai un Turcijai bija ciešas attiecības līdz 2010.gadam, kad Izraēlas uzbrukumā starptautiskajos ūdeņos Gazas joslas palīdzības kuģim «Mavi Marmara» tika nogalināti desmit Turcijas aktīvisti. Pēc tam attiecības strauji pasliktinājās.

Tomēr otrdien abas valstis parakstīja vienošanos par attiecību normalizēšanu, kurā paredzēta arī iespēja Turcijai piegādāt humāno palīdzību Gazas joslai.

Kuģis «Lady Leyla», kam ir Panamas karogs, ar aptuveni 10 000 tonnu smagu palīdzības kravu, tostarp pārtiku un rotaļlietām, devās ceļā no Mersinas ostas.

Turcijas telekanāls NTV ziņoja, ka kuģis ceļā līdz Izraēlai pavadīs 30 stundas un palīdzība sasniegs Gazas joslu otrdien vēl pirms svinībām par godu musulmaņu svētā mēneša ramadāna beigām.

Turcijas valdošajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP) ir draudzīgas attiecības ar palestīniešu islāmistu grupējumu «Hamas», kas valda Gazas joslā.

Turcija cerēja panākt, lai Izraēla atceļ Gazas joslas blokādi, bet kā kompromiss tika panākta vienošanās, ka Turcija varēs piegādāt palīdzību Gazas joslai caur Izraēlas ostu Ašdodu.

Izraēla pret Gazas joslu 2006.gada jūnijā noteica blokādi pēc tam, kad palestīniešu kaujinieki nolaupīja Izraēlas karavīru. Blokāde tika pastiprināta gadu vēlāk, kad varu Gazas joslā ieguva palestīniešu islāmistu grupējums «Hamas».

Turcijas un Izraēlas panāktā vienošanās par attiecību normalizāciju arī paredz, ka Ankara ieguldīs infrastruktūras projektos Gazas joslā.

Izraēla arī atvainojās par uzbrukumu «Mavi Marmara» un piedāvāja izmaksāt kompensācijas upuru ģimenēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu