Negodā kritis Meksikas prezidents: viņa disertācija ir plaģiāts

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Meksikas augstskola, kurā bija studējis tagadējais valsts prezidents Enrike Penja-Njeto, pirmdien atzina, ka viņa savulaik aizstāvētā tieslietu disertācija daļēji ir plaģiāts, šādi apstiprinot pagājušonedēļ publicētu ziņu.

Panamerikas Universitāte paziņoja, ka ir izskatījusi pirms 25 gadiem uzrakstīto disertāciju un konstatējusi piecus veidus, kā autors tajā izmantojis citu cilvēku idejas.

Viens no šiem veidiem bija «citātu tekstuāla reproducēšana bez zemteksta piezīmēm vai pieminēšanas bibliogrāfijā», teikts universitātes paziņojumā.

Citos gadījumos Penja-Njeto reproducēja fragmentus no darbiem, uz kuriem bija atsaucies bibliogrāfijā, bet nenorādīja, ka tie ir citāti, vai arī «divdomīgi vai neprecīzi» minēja to autoru.

Interneta vietne «Aristegui Noticias» pagājušonedēļ vēstīja, ka 197 no 682 rindkopām Penjas-Njeto disertācijā ir plaģiāts. Šāds secinājums tika izdarīts, analizējot tekstu un runājot ar mācībspēkiem.

Universitāte atzina, ka neko nevar darīt, jo šis plaģiāts noticis pirms daudziem gadiem un tās uzvedības kodekss neattiecas uz bijušajiem studentiem.

Panamerikas Universitāte tomēr konsultējusies ar Meksikas lielāko augstskolu – Meksikas Nacionālo autonomo universitāti (UNAM) par to, kā rīkoties šajā «bezprecedenta» gadījumā.

Skandāls izcēlies laikā, kad Penjas-Njeto popularitāte ir zemāka nekā jebkad agrāk un pozitīvs viedoklis par prezidentu ir tikai 23% meksikāņu.

Vietni «Aristegui Noticias» vada pazīstama meksikāņu žurnāliste Karmena Aristegi. Viņa 2014.gadā atklāja, ka Penjas-Njeto sieva – bijusī ziepju operu zvaigzne Anhelika Rivera – nopirkusi miljoniem eiro vērtu privātmāju Mehiko no valdības darbuzņēmēja.

Lai gan Rivera vēlāk atteicās no šīs mājas, prezidenta tēls bija aptraipīts. Viņš to atzina jūlijā, sakot, ka pieļāvis «kļūdu», un lūdzot Meksiku viņam piedot.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu