Spānijā aizturēti džihādisti atzīstas, ka bijuši Briseles lidostā terorakta laikā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divi Spānijā aizturēti džihādisti ir atzinušies, ka viņi bija Briseles lidostā, kad tur 2016.gada martā tika sarīkots terorakts, tomēr viņi noliedz, ka būtu tajā iesaistīti, ceturtdien paziņoja tiesas preses sekretārs.

Aizturētie Mohameds Lamsalaks un Jusefs ben Hammu «ir atzinušies, ka viņi bija lidostā, kad eksplodēja spridzekļi», sacīja Nacionālās tiesas preses sekretārs. Nacionālā tiesa ir ir īpaša augstā tiesa, kas specializējusies terorisma un citās lietās.

«Viņi noliedz, ka būtu iesaistīti šajos uzbrukumos,» piebilda preses ssekretārs.

Abi aizturētie, kurus ceturtdien uzklausīja tiesnesis, tomēr sacīja, ka lidostas apmeklējuma laikā viņi tikušies ar cilvēku, kurš bija radinieks abiem brāļiem, kas sarīkoja spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumus Briseles lidostā un metro stacijā.

Beļģija ir bijusi pastiprinātā trauksmes gatavībā kopš pērnā gada 22.marta, kad teroristi pašnāvnieki sarīkoja uzbrukumus Briseles Zaventemas starptautiskajā lidostā un Mālbēkas metro stacijā Briselē, nogalinot 32 cilvēkus un ievainojot vairāk nekā 320.

Šos uzbrukumus vadīja grupējuma «Islāma valsts» šūniņa, kura arī bija atbildīga par 2015.gada novembrī Parīzē sarīkoto slaktiņu.

Izmeklēšanā ir noskaidrots, ka abi vīrieši bija Briselē no 16. līdz 23.martam pagājušajā gadā, sacīja tiesas preses sekretārs.

«Viņi saka, ka devušies uz Briseli, lai nopirktu automobili,» viņš teica.

«Izmeklētāji mēģina noskaidrot, vai [automobiļa pirkšanai paredzētā] nauda tikusi izmantota, lai finansētu šo uzbrukumu vai atvieglotu sekojošo loģistiku,» piebilda tiesas preses sekretārs.

Abi aizdomās turētie bija no deviņu cilvēku grupas, kas šonedēļ tika aizturēti nopratināšanai Katalonijas reģionā un tā galvaspilsētā Barselonā. Izmeklēšanu sāka Spānijas policija kopā ar saviem Beļģijas kolēģiem.

Policija otrdien paziņoja, ka šajā grupā bija astoņi marokāņi un viens Spānijas pilsonis.

Spānijā no 2012.gada līdz 2016.gada oktobrim ir aizturēti 186 cilvēki aizdomās par sakariem ar islāma džihādistiem, tai skaitā 63 Katalonijā, liecina Iekšlietu ministrijas dati.

Spānija, kas ir trešā visvairāk apmeklētā valsts pasaulē, 2015.gadā pēc teroraktiem Francijā, Tunisijā un Kuveitā paaugstināja terorisma trauksmes līmeni līdz ceturtajai kategorijai pēc piecu punktu skalas.

Spānija ir minēta kā iespējams mērķis ekstrēmistu vietnēs vēsturisku iemeslu dēļ, jo liela daļa tās teritorijas bija musulmaņu varā no 711. līdz 1492. gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu