Dalailama aicina Mjanmu atrast miermīlīgu risinājumu rohindžu krīzei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tibetas budistu garīgais līderis, Nobela Miera prēmijas laureāts Dalailama paudis bažas par vardarbību pret musulmaņiem rohindžiem Mjanmā un aicinājis Mjanmas valsts padomnieci (faktisko valdības vadītāju) Aunu Sanu Su Či atrast miermīlīgu risinājumu šai krīzei.

Dalailama nosūtījis vēstuli Aunai Sanai, kura ieņem ārlietu ministres amatu un arī ieguvusi Nobela Miera prēmiju, neilgi pēc tam, kad augustā no jauna saasinājās vardarbība Rakhainas štatā.

Vēstulē Dalailama aicinājis viņu izrādīt pretimnākšanu visām sabiedrības daļām un mēģināt atrisināt krīzi Rakhainas štatā, kur rohindži jau gadu desmitiem ilgi saskaras ar vajāšanām un vardarbību.

Viņš norādīja, ka daudziem Mjanmā notiekošais šķiet nesavienojams ar budistu valsts tēlu, kādu sev radījusi Mjanma, un aicināja Aunu Sanu un pārējos Mjanmas līderus atjaunot sabiedrībā draudzīgas attiecības.

«Pats būdams budists un Nobela [Miera prēmijas] laureāts, es vēlreiz aicinu jūs un jūsu kolēģus atrast ilgstošu un humānu risinājumu šai mokošajai problēmai,» norādīja Dalailama.

Mjanmā, kur iedzīvotāju vairākums ir budisti, valdība atsakās atzīt rohindžus par valsts etnisko minoritāti un uzskata viņus par nelegāliem imigrantiem no Bangladešas, lai gan daudzi jau vairākas paaudzes dzīvo Mjanmā.

Mjanma noliedz apgalvojumus, ka drošības spēki īstenotu genocīdu pret rohindžiem. Taču rohindžu stāstītais liecina par smagiem noziegumiem, ko pastrādājuši Mjanmas drošības spēki vai civilie kaujinieki, kas ar tiem sadarbojas.

Arī ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņojis, ka Mjanmas musulmaņi rohindži «saskaras ar etniskas tīrīšanas risku», un ANO īpašais ziņotājs par cilvēktiesībām Mjanmā norādījis, ka vardarbībā varētu būt gājuši bojā vairāk nekā 1000 cilvēku, lielākoties rohindži.

«Ja politiskā cena par jūsu nokļūšanu augstākajā amatā ir jūsu klusēšana, cena noteikti ir pārāk augsta,» sacīja Nobela Miera prēmijas laureāts Dienvidāfrikas anglikāņu arhibīskaps Desmondu Tutu, kurš arī aicinājis Aunu Sanu iejaukties un novērst vardarbību pret rohindžiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu