«Brexit» sarunvedēji cildina «apņēmīgos soļus uz priekšu»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānija un Eiropas Savienība (ES) «Brexit» sarunās ir spērušas «apņēmīgus soļus uz priekšu», tomēr dažos jautājumos joprojām nepieciešams vairāk darba, ceturtdien apliecināja sarunvedēji.

Izsakoties pēc ceturtā sarunu raunda Briselē, ES vecākais sarunvedējs Mišels Barnjē un viņa britu kolēģis Deivids Deiviss sacīja, ka ir gūta lielāka skaidrība saistībā ar Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas aizvadītajā nedēļā Florencē runā paustajām idejām.

Tomēr Barnjē brīdināja, ka cerētie mērķi vēl nav sasniegti, turklāt laiks iet uz beigām, lai sarunās panāktu pietiekamu progresu un ES līderi varētu vienoties par diskusiju sākšanu par nākotnes saitēm pēc Lielbritānijas izstāšanās no bloka 2019.gada martā.

«Pateicoties konstruktīvajai un apņēmīgajai pieejai, kādā abas puses risinājušas šīs sarunas, es uzskatu, ka mēs speram apņēmīgus soļus uz priekšu,» preses konferencē Briselē sacīja Deiviss.

«Pēc četrām sarunu kārtām, kad skatos uz visu jautājumu loku, kas mums ir jādara, izstājoties no ES, man ir noteikta pārliecība, ka attiecībā uz jautājumiem, kas ir svarīgi, esam paveikuši vērā ņemamu progresu,» piebilda Deiviss.

ES uzstāj, ka ir jāpanāk pienācīgs progress attiecībā uz trim šķiršanās jautājumiem - Lielbritānijas izstāšanās rēķinu, Ziemeļīrijas likteni un ES pilsoņu tiesībām Lielbritānijā pēc «Brexit».

Mejas Florences runā tika piedāvāta vērā ņemama piekāpšanās, kā arī ierosināts divu gadu pārejas periods pēc «Breksita», lai bizness varētu pielāgoties jaunajai situācijai.

«Premjerministres runa Florencē ir radījusi jaunu dinamiku mūsu sarunās, un mēs šonedēļ to jutām sarunās,» sacīja Bernē.

«Mums izdevās viest skaidrību dažos jautājumos, tiesa gan, attiecībā uz citiem ir jāturpina strādāt, un mēs mērķi vēl neesam sasnieguši,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu