Krievijas vēlēšanu farss: vieni atskaitās priekšniekam, citi iesūta «pašiņus» no iecirkņa un cer laimēt «iPhone X»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Diez vai par šodien notiekošo Krievijas vēlēšanu iznākumu ir kādas šaubas - vienīgais reālais kandidāts ir pašreizējās Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Taču Kremlis cer uz lielu vēlētāju aktivitāti, lai tādējādi leģitimizētu vēlēšanas, kas opozīcijas un ārvalstu medijos daudzkārt piesauktas kā «demokrātijas imitācija». Sarunājoties ar vietējiem vēlētājiem, ziņu aģentūra AP uzzināja, ka daļa balsotāju uz iecirkņiem devušies tāpēc, lai varētu saviem darba devējiem uzrādīt apliecinājumu, ka vēlēšanās ir piedalījušies, vai arī bailēs, ka tāds tiks prasīts.

Centrālā vēlēšanu komisija publiskojusi provizoriskos vēlētāju aktivitātes rādītājus no iecirkņiem valsts Tālo Austrumu un Sibīrijas reģionos. Tie svārstās no 28% līdz pat 100%.

Vēlēšanu monitoringa organizācija «Golos» ziņo par pārkāpumiem šodienas vēlēšanās - nesakritībām biļetenu skaitā, ārpus novērošanas kameru redzesloka novietotām vēlēšanu urnām un pēdējā brīdī veiktām izmaiņām vēlētāju reģistros, vēsta ziņu aģentūra AP.

Vairāki AP uzrunātie vēlētāji stāsta, ka no darba devējiem izjutuši spiedienu svētdien doties pie vēlēšanu urnām.

43 gadus vecais mehāniķis Jevgeņijs, kurš strādā Maskavas pašvaldībai piederošā uzņēmumā, pirms vēlēšanu dienas apsvēris, vai vispār ir jēga doties vēlēt.

«Bet atbilde ir vienkārša... Ja es gribu turpināt strādāt, man jābalso,» viņš saka.

Priekšnieki vēl nav prasījuši apliecinājumu, ka viņš bijis vēlēšanās, taču Jevgeņijs ir nobažījies, ka tāda prasība varētu izskanēt nākamnedēļ.

Krievijas ceturtās lielākās pilsētas Jekaterinburgas mērs Jevgeņijs Roizmans stāsta, ka vietējās amatpersonas saņēmušas norādījumu «no augšas» - jāgādā, lai uz iecirkņiem dodas vismaz 60% balsstiesīgo vēlētāju. «Viņi izmanto visu: skolas, bērnudārzus, slimnīcas - cīņa par vēlētāju aktivitāti ir nepieredzēta,» viņš saka.

Roizmans īsi pirms balsošanas nāca klajā ar aicinājumu boikotēt Krievijas prezidenta vēlēšanas.

AP uzrunātā ārste Jekaterina stāsta, ka slimnīcas vadība viņai un kolēģiem likusi aizpildīt veidlapas, kurās vajadzēja norādīt ne vien, kur viņi dosies vēlēt, bet arī uzrakstīt vārdus diviem «sabiedrotajiem», kurus pārliecinās iet uz vēlēšanām. «Cilvēki sākumā bija sašutuši, teica, ka tiek pārkāptas mūsu tiesības,» viņa stāsta. «Bet ko citu darīt?»

Jekaterina sestdien pieļāva, ka varētu urnā iemest sabojātu biļetenu. Taču par svētdienas vēlēšanu boikotēšanu nevarot būt ne runas - tas ne vien apdraudētu viņas darbu, bet arī varētu nostādīt sarežģītā situācijā viņas priekšnieku, par kuru viņa var teikt tikai labu.

Jekaterina norāda, ka uz vēlēšanām neietu, ja neizjustu spiedienu. «Kāda jēga? Mēs jau zinām iznākumu. Šis ir cirks,» viņa uzskata.

Maskavā vien iztērēti 50 miljoni rubļu (707 000 eiro), lai izdekorētu iecirkņus. Jauniešiem, kas vēlē pirmoreiz, tiek dāvinātas biļetes uz popmūzikas koncertiem, savukārt vecāka gadagājuma cilvēkiem iecirkņos piedāvā bezmaksas veselības pārbaudes.

Tambovā valdības sponsorētais Jauniešu parlaments sociālajā tīklā «Instagram» rīko dāsnu konkursu. Publicējot «selfiju» no vēlēšanu iecirkņa ar īpašu mirkļbirku, iespējams laimēt dažādas jaunās paaudzes kārotas elektropreces, tai skaitā «iPhone X» viedtālruni.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu