Pastniece izmanto personas datu pieejamību (50)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Joprojām tiek izmeklēts maijā atklātais gadījums, kad Kuldīgā ar citu cilvēku vārdu pasūtītas preces katalogos Anttila un Hobby Hall, pastā saņemtas pakas, bet cilvēki apgalvo, ka šādas preces nav ne pasūtījuši, ne saņēmuši. Par darījumiem liecināja vien rēķini.

"Ja nemaksāšu, sabojāšu dzīvi"

Ilzei Kraučukai atnāca paziņojums, ka firmai Anttilu jāsamaksā Ls 250, jo viņa it kā pasūtījusi ādas jaku, sporta apavus, mūzikas centru un vīriešu apakšbikses un martā pastā sūtījumu saņēmusi. "Zvanīju uz Anttilu, lai pateiktu, ka neesmu ne pasūtījusi, ne saņēmusi, bet darbinieki apgalvoja pretējo. Izstāstīju situāciju pastā, tur atrada kvīti, pēc kuras izskatoties, ka pati esmu saņēmusi, jo tur ir mans rokraksts. Pasta priekšniece citu cilvēku klātbūtnē nosauca mani par meli, jo pilnīgi izskatoties pēc mana rokraksta, teica, lai netaisot brēku, kaut arī kvītī mans personas kods bija ierakstīts nepareizi. Tad rakstīju ziņojumu policijai. Joprojām nāk rēķini, nu jau viens no kredītpiedziņas firmas, tajā draudēts: ja nesamaksāšu ne tikai rēķinu par precēm, bet arī Ls 25 par viņu pakalpojumiem, tad būšu sabojājusi visu dzīvi, jo nekad neko uz nomaksu vairs nedabūšu. Pastnieci personiski nepazinu, bet viņai bija pieejams arī mans Anttilas klienta līguma numurs, jo viņa žurnālu piegādā tāpat kā pārējo pastu."

"Šausmīgi cūciski. Trūkst vārdu!"

Diāna Rēnfelde to, ka viņas dati nodoti kredītpiedziņas firmai, septembra beigās uzzināja pa telefonu, kad tā brīdināja mutiski, jo uz rakstiskajiem aicinājumiem sieviete it kā neatsaucoties.

"Ar manu vārdu Anttilā pasūtītas preces par Ls 97, norādīta adrese, kurā jau trīs gadus nedzīvoju. Pastniece pati tur piegādā rēķinus, droši vien manējos iznīcinājusi. Palīdzību meklēju policijā, bet nevarēju ierosināt krimināllietu, kamēr man nebija neviena rēķina uz rokas. Tāpēc zvanīju, lai man kādu atsūta. Atsūtīja no kredītpiedziņas firmām divus: vienu no Lindorfa un otru no Kredītreformas. Tas nozīmē, ka preces sūtītas divas reizes. Esot ņemta sega, katli un mobilais telefons.

Manuprāt, vainīgs arī pasts, nedrīkst tā uzticēties, bet tāda ir dzīves īstenība. Esmu friziere, pastniece nāca pie manis pucēties, tādēļ zināja manu telefona numuru, citus datus. Viņa zināja, ka vecajā adresē nedzīvoju, pastu nesa frizētavā. Pagaidām no kredītpiedziņas firmām paziņojumus nesaņemu, tikai nesen tām pateicu īsto adresi. Jūtos pamatīgi iegāzta, jo Kredītreformai ir mani dati. Tagad arī rēķins krietni pieaudzis, jo jāmaksā vēl kavējuma procenti, kopā Ls 219. Otrajā firmā ir ap Ls 70 parāds."

"Pastniece zina visus manus datus"

Ar pensionāres Veras Sjominas vārdu pasūtītas preces aptuveni par Ls 200. "Uzzināju tikai pēc pusgada. Mūsu pastāvīgā pastniece saslima, viņas vietā strādāja jaunā, kura mantas pasūtīja, bet rēķinus no piegādātājiem neatnesa. Kad darbu atsāka pastāvīgā pastniece, rēķinu saņēmu. Tagad lietu risina policija. Esmu kādreiz pati strādājusi pastā, tādēļ domāju, ka šādu noziegumu izdarīt nav pārāk sarežģīti. Pastniece nes pensiju, viņai zināmi mani pases dati, paraksts."

Lems tiesa

Situāciju komentē Kuldīgas kriminālpolicijas biroja 1. nodaļas priekšnieks Gints Mežiņš: "Trīs dažādus cilvēkus vieno fakts, ka visi atrodas vienas (nu jau bijušās) pastnieces apkalpotajā zonā. Vienā epizodē vainīga pastniece un viņas dēls, pārējās divās tikai sieviete. Tas bija iespējams tādēļ, ka operatores, kuras pakas izsniegušas, darbiniecei uzticējušās. Pastniece apgalvojusi, ka paku nodos pasūtītājam, kurš dzīvo viņas zonā, lai pašam nebūtu jānāk. Operatore preces izdevusi, bet pastniece, protams, nevienam nav tās piegādājusi. Lai ko pasūtītu, jāzina vārds, uzvārds un adrese, bet paku saņemt nevar jebkurš, jo jāparāda pase. Pastam ir arī tāds pakalpojums, ka sūtījumi tiek piegādāti mājās. Operatorei pastniece atnesa aicinājumu saņemt preces it kā ar pasūtītāja parakstu.

Policija firmas Hobby Hall un Anttila informēja par krimināllietu. Nesen lūdzām kredītpiedziņas firmu, lai aptur piedziņu konkrētajai personai, bet vēl nāk rēķini cietušajiem. Sieviete kopš oktobra Latvijas pastā vairs nestrādā, lietā viņa ir aizdomās turamās statusā, bet noziegums nav tik smags, lai būtu pamats aizturēt. Pastā viņa raksturota pozitīvi līdz tam brīdim, kad gaismā nāca šie gadījumi.

Tādu noziegumu vieglāk izdarīt pastniecei, jo jebkuram citam pēc preces jāiet ar personas dokumentu. Krāpšana ir diezgan izplatīta. Bijuši arī gadījumi, kad pat bankā ar svešu vārdu tiek paņemts kredīts, izmantojot nozagtus, viltotus vai atrastus dokumentus. Kuldīgā ierosināta krimināllieta, kurā sieviete gados tā no bankām izkrāpusi vairākus kredītus.

Par krāpšanu var sodīt pēc 177. panta, gadījumā ar pastnieci 2. daļa paredz brīvības atņemšanu līdz sešiem gadiem vai naudas sodu līdz simt minimālajām algām. Par sodu lems tiesa."

Latvijas pasts nekomentē

Kurzemnieks ar Latvijas pastu sazinājās vairākkārt, bet divās nedēļās uzņēmums komentārus tā arī nav sniedzis, kaut gan tie tika solīti tuvākajā laikā. Mēģinājām sazināties arī ar pastnieci, lai uzklausītu viņas versiju, bet uz zvaniem netika atbildēts. Vienu reizi kāda sieviete tomēr atbildēja un sacīja, ka nodošot pastniecei ziņu.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu