DP sākusi kriminālprocesu par gājiena rīkošanu (48)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Drošības policija (DP) sākusi kriminālprocesu saistībā ar vakar dažu cilvēku mēģinājumu doties gājienā no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli, atzīmējot Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa informēja, ka kriminālprocess sākts par gājiena organizēšanas faktu.

Gājiena rīkotājs Uldis Freimanis vakar policijā iztaujāts un pēc tam atbrīvots. Viņam pagaidām nav nekāda procesuālā statusa, norādīja Apse-Krūmiņa.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma (KL) 74.1 panta "Genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana".

KL 74.1 pants paredz, ka "par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku noliegšanu vai attaisnošanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar piespiedu darbu".

Jau ziņots, ka policija vakar apturējusi cilvēkus, kas ar gājienu Vecrīgā vēlējās pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

Vairāki desmiti cilvēku sāka gājienu no Okupācijas muzeja uz Brīvības pieminekli. Taču policija paziņoja, ka pasākums nevar notikt, jo nav ieradies tā organizētājs Freimanis.

Policija aizšķērsoja gājiena dalībniekiem ceļu Kungu un Kaļķu ielas krustojumā.

Policija aizturēja vairākus gājiena dalībniekus, no kuriem viens ir pērkoņkrustietis Igors Šiškins.

Nedaudz vēlāk piemiņas pasākuma dalībnieki katrs atsevišķi, neorganizēti tomēr devās uz Brīvības pieminekli.

Vakar plānotā gājiena organizatoru vienīgais mērķis bija apkaunot Latviju, - šodien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Komentāri (48)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu