VID atkal uzņēmumā atklāj viltotus čekus par degvielas iegādi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau trešajā kravu pārvadājumu jomas uzņēmumā Rēzeknē atradis viltotus čekus 149 693 latu kopvērtībā par 181 861 litra dīzeļdegvielas iegādi, par ko šķietami maksāts skaidrā naudā, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Šis ir jau piektais uzņēmums Latvijā un trešais tieši Rēzeknē, kur VID nodokļu inspektori konstatē šāda veida pārkāpumu.

Šā gada aprīlī VID uzņēmumā, kura nosaukumu Ieņēmumu dienests neatklāj, tematiskās pārbaudes laikā konstatēja, ka virkne ierakstu par degvielas iegādi grāmatvedībā ir veikti, pamatojoties uz elektronisko kases sistēmu čekiem, kuru vizuālais izskats radīja aizdomas par to autentiskumu.

Grāmatvedībā uzrādītie degvielas iegādes attaisnojuma dokumenti liecināja, ka uzņēmums laikā no 2010.gada janvāra līdz 2012.gada martam četrās degvielas uzpildes stacijās (DUS) Rēzeknē lielos daudzumos ir iegādājies dīzeļdegvielu, norēķinoties par to skaidrā naudā.

VID aprīļa beigās veica kontroles pasākumus tajās DUS, kurās uzņēmums it kā bija iegādājies kopumā 181 861 litru dīzeļdegvielas par 149 693 latiem. Pārbaudot DUS elektronisko kases sistēmu kontrollentes, tika konstatēts, ka uzņēmuma grāmatvedībā uzrādītie kases sistēmu čeki vizuāli atšķiras no tiem čekiem, kādus izsniedz attiecīgās DUS, un uzņēmuma grāmatvedībā atspoguļotie dīzeļdegvielas iegādes darījumi šo DUS kases sistēmu kontrollentēs nav uzrādīti.

VID skatījumā tas liecina, ka pārbaudāmais uzņēmums minēto 181 861 litru degvielas nav iegādājies šajās DUS.

Tāpat tematiskās pārbaudes laikā tika konstatēts, ka nodokļu maksātājam speciālās atļaujas (licences) kravas komercpārvadājumu veikšanai darbības termiņš ir beidzies jau 2011.gada martā, bet saskaņā ar pārbaudes laikā uzrādītajiem dokumentiem uzņēmums turpina sniegt kravas komercpārvadājumu pakalpojumus arī pēc licences termiņa beigām.

VID par šiem pārkāpumiem sācis administratīvā pārkāpuma lietu. Ieņēmumu dienests paredzējis noformēt administratīvā pārkāpuma protokolu par komercdarbības bez reģistrēšanas vai bez speciālās atļaujas un par grāmatvedības, pārskatu iesniegšanas un statistiskās informācijas noteikumu neievērošanu.

Tuvākajā laikā VID paredzējis sākt nodokļu auditu, savukārt grāmatvedības dokumenti pēc nodokļu audita pabeigšanas tiks nosūtīti arī Valsts policijai izvērtēšanai par kriminālprocesa sākšanu par dokumentu viltošanu.

Līdz šim Valsts policijai nodoti divi administratīvo lietu materiāli par iespējamiem dīzeļdegvielas čeku viltojumiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu