Prokuratūra izbeidz lietu par skandalozo rakstu "Žīdi valda pasauli" .

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgas tiesu apgabala prokuratūra pirmdien nolēma izbeigt krimināllietu par žurnāla "Kapitāls" skandalozo rakstu "Žīdi valda pasauli", jo nodarījumā nav konstatēts nozieguma sastāvs. Ieinteresētās personas šo lēmumu varot pārsūdzēt piecu dienu laikā no paziņojuma saņemšanas brīža.

Par to informēja virsprokurors Jānis Drobiševskis. Pēc viņa vārdiem, ekspertīžu rezultāti un citi lietas materiāli liecina, ka žurnāla galvenā redaktora Gunta Rozenberga darbībās neesot konstatējamas noziedzīga nodarījuma pazīmes, tāpēc lietu nolemts izbeigt. Žurnāla "Kapitāls" bijušais galvenais redaktors Guntis Rozenbergs pauda, ka jūtoties ārkārtīgi priecīgs par šādu lēmumu. "Es cerēju, ka prokuratūra izskatīs lietu pēc būtības un godprātīgi, un, ja lēmums ir šāds, var apgalvot, ka viņi tā arī ir darījuši," sacīja Rozenbergs. Atgādinām, ka par skandalozo rakstu "Kapitāla" augusta numurā Satversmes aizsardzības birojs ierosināja krimināllietu. Publikācija izraisīja sašutumu Latvijas Ebreju kopienas un draudžu padomē, to nosodīja arī Izraēlas, ASV un Francijas vēstniecība. Savukārt Rozenbergs tūlīt pēc šīs reakcijas uz publikāciju atkāpās no amata, tomēr arī tagad turpina strādāt izdevumā par redaktoru. Minētajā rakstā stāstīts par ebreju ietekmi pasaules biznesā, kā arī par vēsturiskiem aspektiem. Ebreju kopiena paudusi sašutumu par to, ka ebreji rakstā dēvēti par žīdiem, kā arī par zīmējumu, kurā "attēlots ortodoksāls ebrejs, kas sakampis zemeslodi". Pēc ebreju kopienas domām, šāda karikatūra asociējas ar nacistu laika zīmējumiem, bet raksta autors ebreju darbības analīzi dažādās biznesa jomās saistījis vienīgi ar tautību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu