Divi pašvaldību vēlēšanu kandidāti Valmieras rajonā minēti VDK arhīvos .

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valmieras vēlēšanu komisija februāra vidū no Totalitārisma seku dokumentēšanas centra saņēmusi informāciju, ka Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas direktors Uldis Ābeltiņš un Vidzemes augstskolas rektora vietas izpildītājs Gunārs Bajārs minēti VDK arhīvos.

Par to informēja Valmieras vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Elmārs Kokins. Ābeltiņš kandidē uz Valmieras domi no Tautas partijas saraksta, bet Bajārs - no savienības "Latvijas ceļš" saraksta. Sarunā ar aģentūru LETA abi kandidāti savu tiešo saistību ar ziņošanu VDK noliedza. Ābeltiņš pastāstīja, ka viņa vārds VDK arhīvos, iespējams, nonācis tādēļ, ka reiz viņa audzināmajā klasē mācījusies bijušā VDK Valmieras nodaļas priekšsēdētāja Mortizāna meita. Ābeltiņš vairākas reizes izsaukts pie Mortizāna, kurš viņam jautājis par meitas sekmēm skolā un sarunas laikā parasti vaicājis, kā satiek krievu un latviešu tautības skolotāji un skolēni skolā. "Toreiz Pārgaujas ģimnāzija bija divvalodu plūsmas skola, taču krievu skolotāji ar latviešu skolotājiem satika ļoti labi, nebija arī konfliktu starp abu tautību skolēniem, tādēļ nekādu kompromitējošu informāciju Mortizānam netiku sniedzis," teica Ābeltiņš. Ābeltiņš norādīja, ka pirmo reizi par sava vārda atrašanos VDK arhīvos uzzinājis tikai no Valmieras vēlēšanu komisijas un šo faktu no vēlētājiem nav slēpis, par to izstāstot intervijā radio "SWH Valmiera". Ābeltiņš pastāstīja, ka tiesā prasību iesniegt negatavojas aizņemtības dēļ, turklāt nav nekādas vajadzības pierādīt savu nevainību, jo viņam ir zināms, kādā ceļā viņa vārds ir nonācis VDK arhīvos. Savukārt Vidzemes augstskolas rektora vietas izpildītājs, ķīmijas zinātņu doktors Gunārs Bajārs pastāstīja, ka viņa vārds VDK arhīvos nonācis viņa zinātniskās darbības dēļ. "Savulaik biju viens no tiem retajiem zinātniekiem, kuriem bija iespēja braukt stažēties uz rietumvalstīm - 1988.gadā uz gadu devos uz Austriju, lai stažētos Vīnes Tehniskajā universitātē. Tolaik mani pētījumi, kā arī doktora disertācija bija saistīti ar "slēgtām tēmām", uz tiem bija šifrs, kas norādīja, ka tie domāti tikai "dienesta lietošanai", tādēļ pieļauju, ka mans vārds VDK arhīvos nonācis tālab," pastāstīja Bajārs. Bajārs norādīja, ka ar tīru sirdsapziņu var apgalvot, ka sadarbojies ar VDK viņš nav, nevienu reizi viņš neesot arī izsaukts un pratināts, kā arī nav saņēmis nevienu piedāvājumu ziņot par novēroto. Pēc Bajāra teiktā, viņš jau krietni agrāk zinājis, ka ir "čekas" sarakstos, taču nevēlējās atklāt, kā tas viņam bijis zināms. "Daudzi no maniem kolēģiem zinātniekiem ir šajos sarakstos, vairāki ir arī tiesas ceļā pierādījuši savu nevainību, taču pats pagaidām neesmu izlēmis, vai iesniegšu prasību tiesā," teica Bajārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu