Sērsna nelabvēlīgi var ietekmēt mežā dzīvojošās zīdītāju sugas.

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sērsna, kas izveidojusies virs sniega segas, nelabvēlīgi var ietekmēt Latvijas mežos dzīvojošās zīdītāju sugas, sacīja Zoodārza Informācijas daļas vadītājs Ingmārs Līdaka.

Nagaiņiem - stirnām, briežiem, mežacūkām - šādi laika apstākļi ir ļoti nelabvēlīgi, jo virs sniega segas izveidojusies ledus kārta neiztur viņu svaru. Dzīvniekiem salaužot plāno ledus kārtu, tiek savainotas kājas, tādejādi apgrūtinot pārvietošanos. Bieza sērsnas kārta rada priekšrocības vilkiem un lapsām, kuri var pārvietoties, neielaužot virs sniega izveidojušos ledus kārtu, sacīja Līdaka. Ja tuvākajās dienās uznāks liels sals, stirnām un briežiem būs grūti izkārpīties cauri sniega kārtai. Šie dzīvnieki guļ uz kailas zemes, bet, guļot sniegā, tie var saslimt ar plaušu karsoni un aiziet bojā. Vienīgā iespēja atrast sev piemērotu vietu guļai ir zem lielas egles zariem, kur nav sakrājies sniegs, piebilda Līdaka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu