"Līvi" sašutuši par dziesmas "Dzimtā valoda" izmantošanu mītiņā. (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latviešu roka veterāni - grupas "Līvi" dalībnieki ir sašutuši, ka piektdien Esplanādē mītiņā pret mazākumtautību skolu reformu bez grupas ziņas un piekrišanas tika atskaņota "Līvu" dziesma "Dzimtā valoda".

"Līvi" šodien izplatītājā atklātajā vēstulē uzsver, ka pasākumā tika "nelietīgi izmantota" grupas dziesma, ko Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācijas valdes priekšsēdētājs Igors Pimenovs nodēvējis par "savdabīgu protesta akcijas himnu". Mūziķi uzskata, ka mītiņš ar plakātiem - "Vienalga, mēs sapņosim krievu valodā", "Latvieti - kādā valodā tu mācījies okupācijas laikā?", "Es runāšu krieviski tāpēc, ka tā runāja Staļins" - ir Latvijas brīvības un neatkarības ideālu zaimošana. "Tā ir ņirgāšanās par Latvijas vēsturi, beigu beigās - arī par mums, "Līviem". Dziesma "Dzimtā valoda", kuras mūzikas autors ir Ainars Virga un tekstu sacerējis gruzīņu dzejnieks Grigore Vieru, radās 1985.gadā, "tātad - dziļākajos stagnācijas laikos, kad Padomju Savienībā nebija iespējams pat nošķaudīties bez kompartijas vai VDK atļaujas un cenzūras, un šī dziesma bija protests pret esošo necilvēcīgo un asiņaino režīmu, kuru savulaik bija ieviesis slepkava Staļins", teikts atklātajā vēstulē. "Mēs paturam tiesības sūdzēt tiesā akcijas organizētājus, kuri nelikumīgi ir izmantojuši "Līvu" dziesmu "Dzimtā valoda", kas patiešām bija Latvijas nacionālās Atmodas pirmsākumu himna," teikts atklātajā vēstulē, ko parakstījuši esošie un bijušie grupas dalībnieki Aivars Brīze, Ainars Virga, Jānis Grodums, Dainis Virga, Tomass Kleins, Guntars Mucenieks, kā arī izdevniecības "MicRec" direktors, "Līvu" mūzikas izdevējs Guntars Račs.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu