Pārpublicējot video no YouTube, dabū pa kaklu no AKKA/LAA (623)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aptuveni 500 mājaslapu īpašnieki saņēmuši biedrības "Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības" (AKKA/LAA) brīdinājumu ar prasību maksāt naudu par video pārpublicēšanu no populārās interneta vietnes "YouTube", vēsta "LETA Video".

Tiem, kuri vēlas savā mājaslapā pārpublicēt video ar kādu ārzemju mūzikas izpildītāju, piemēram, no populārās interneta vietnes "YouTube", jārēķinās, ka AKAA/LAA par to prasīs samaksu. Savukārt, ja tas netiks darīts, jārēķinās, ka mājaslapa var tikt slēgta.

Viens no cilvēkiem, kas saņēmis šādu brīdinājumu, ir Aigars Ieviņš, kurš savā blogā publicējis grupas "Coldplay" videoklipu. Viņš uzskata, ka autortiesības šajā gadījumā nav pārkāptas, jo paša video viņam nav.

Šajā gadījumā no "YouTube" tiek paņemts embedēšanas kods, kas ir brīvi pieejams, un ar šī koda palīdzību iespējams video pārpublicēt citās mājaslapās. Būtībā video fails atrodas uz "YouTube" servera un Latvijā ir tikai saite ar "YouTube". Turklāt "YouTube" arī ļauj ikvienam interesentam pārpublicēt video savās lapās.

"Autortiesību likuma 19.panta 6.punkts paredz, ja autortiesību darbs ir kaut kur internetā publicēts, tad es viņu varu izmantot, norādot atsauci," uzskata Ieviņš.

Citās domās ir AKKA/LAA, kura uzskata, ka šādi pārpublicēt video nedrīkst. Atļauts esot tikai savā mājaslapā ievietot saiti uz konkrēto video, bet nedrīkst būt situācijas, ka šo video var klausīties pa tiešo no Latvijā reģistrētās mājaslapas.

Teorētiski "YouTube" saites ievietošana mājaslapā var tikt uzskatīta kā nelegāli iegūta materiāla izplatīšana, bet par to, vai šādi lietotāji tiks sodīti vai saukti pie atbildības, ir jāvēršas Ekonomikas policijā, kas ar to nodarbojas, informē AKKA/LA Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Kārše.

Lapas uzturētājam par citu darbu publicēšanu esot jāmaksā desmit lati mēnesi, ja publicēto mūzikas ierakstu skaits nepārsniedz 100 darbus.

AKKA/LAA atzīst, ka internets vēl ir jauns medijs, tāpēc pagaidām nav precīzas norādes, kā cīnīties ar autortiesību pārkāpumiem.

"Latvijas likumos īsti nav atrunātas precīzi situācijas, ko drīkst un ko nedrīkst darīt ar autordarbiem internetā. Ir noteikts tas, ka viens no autordarbu izmantošanas veidiem var būt publiskošana internetā," informē Kārše.

Pagājušajā gadā Latvijā par dažādu darbu lietošanu internetā iekasēti 4000 latu, no kuriem 80% ir pārskaitīti ārvalstu autorus pārstāvošajām autortiesību organizācijām, bet 20% - Latvijas autoriem.

AKKA/LAA uzsver, ka ir sabiedriska organizācija un nedrīkst strādāt ar peļņu.

"Mēs drīkstam saviem administrēšanas izdevumiem ieturēt maksimāli 24% no saņemtās summas," apgalvo AKKA/LAA pārstāve.

Pagaidām vēl nav notikusi neviena tiesas prāva starp mājaslapas uzturētājiem un AKKA/LAA par to, vai šādus video drīkst pārpublicēt vai nedrīkst.

Autortiesību organizācija arī atzīst, kas patlaban Latvijas iedzīvotāji "YouTube" izmanto nelegāli.

Kārše informēja, ka ir sāktas sarunas ar "YouTube" par to, lai viņu darbība Latvijā tiktu licencēta. Patlaban licences līgums vēl nav noslēgts, tāpēc ir uzskatāms, ka "YouTube" darbi Latvijas teritorijā ir pieejami nelegāli, taču AKKA/LAA cer, ka pēc iespējas drīzāk tiks noslēgts licences līgums un "YouTube" būs pieejams legāli visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Komentāri (623)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu