Sprādzienā cietusī kafejnīca neatbilda darba aizsardzības prasībām (31)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kafejnīcā "Melisa", kur vakar notikušajā sprādzienā divas tās darbinieces gāja bojā un divas tika smagi ievainotas, nebija ievērotas likumdošanā noteiktās darba aizsardzības prasības, teica Valsts darba inspekcijas (VDI) direktore Rita Elce.

Viņa uzsvēra, ka visu drošības noteikumu ievērošana novērstu traģisko negadījumu. Sprādziena fakts vien liecina, ka kafejnīcā "Melisa" darba devējs nebija radījis drošus darba apstākļus.

Tā izmeklēšanai VDI izveidojusi īpašu komisiju no trīs inspektoriem. No kafejnīcas vadītāja tikšot pieprasīta dokumentācija par prasību nodrošināšanu. Vakar uzņēmuma īpašnieks esot bijis šoka stāvoklī, tādēļ nepieciešamā informācija vēl nav saņemta.

VDI viņam pieprasīs informāciju par to, vai tikuši izvērtēti darba riska faktori, strādājot sprādzienbīstamā vidē.

Šodien VDI inspektori runājuši arī ar vienu no sprādzienā cietušajām sievietēm, kas atrodas Valsts apdegumu centrā (VAC).

Kā aģentūru LETA informēja VAC, 61 gadu vecā sieviete joprojām ir ļoti smagā šokā. Sprādzienā viņa guvusi 50% ķermeņa un elpceļu apdegumus.

Otra - 47 gadus vecā sieviete - guvusi aptuveni 20% ķermeņa apdegumus. Ārsti viņas stāvokli vērtē kā stabilu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar likumdošanu nelaimes gadījumus, kuros darba vietā miris viens vai vairāki darbinieki, VDI jāpārbauda speciālā izmeklēšanā, kas jāveic 15 darba dienu laikā. Izmeklēšanas gaitā tiks noteiktas atbildīgās personas, kā arī iespējamie darba drošības pārkāpumi.

Vakar VDI inspektori apskatījuši traģiskā nelaimes gadījuma vietu.

Jau ziņots, ka kafejnīcā, visticamāk, sprādzis gāzes balons. Pēc ugunsgrēka likvidēšanas no ēkas iznestajā gāzes balonā skaidri bija manāmas plaisas, novēroja aģentūra LETA.

Policija sākusi kriminālprocesu par darba drošības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis smagas sekas.

Kā aģentūrai LETA sacīja VUGD priekšnieka palīdze Inga Vetere, to, vai gāzes balons kafejnīcā bijis pieslēgts nepareizi, vai arī vaina bijusi nepareizā ekspluatācijā, noskaidros ekspertīze.

Vetere apšauba, ka būtu pārkāpti ugunsdrošības noteikumi, turklāt kafejnīcas nav pakļautas obligātām ugunsdrošības pārbaudēm. Viņa piebilda, ka kādreiz gāzes balonus bija aizliegts lietot kafejnīcās, taču šobrīd šādu noteikumu nav.

LETA jau ziņoja, ka viena sieviete gāja bojā notikuma vietā, bet otra mira neatliekamās medicīniskās palīdzības automašīnā, aģentūru LETA iepriekš informēja Vetere.

Jau ziņots, ka sprādziens notika skolai blakus esošajā kafejnīcā, kas atrodas vienā ēkā ar mācību iestādi, taču tai ir atsevišķa ieeja no Grēcinieku ielas.

Pēc Veteres teiktā, sprādziens nograndis ēkas dziļumā. Sprādziena dēļ iebrukusi starpsiena starp piebūvi un kafejnīcu.

Kafejnīca, kurā nogranda sprādziens, pieder SIA "Elida-L". Uzņēmuma īpašnieks ir Edgars Barops. Ar viņu aģentūrai LETA pagaidām nav izdevies sazināties.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu