Prasa lauzt līgumu par mobilo tālruņu slāpēšanu Latvijas cietumos video (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Norādot uz slikto darbu izpildes kvalitāti, Tieslietu ministrijas (TM) Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) pagājušajā nedēļā Rīgas apgabaltiesā iesniegusi prasību pret Beļģijas uzņēmējsabiedrību "Innovative System Developers Group N.V.", kurā lūgts lauzt 2005.gadā noslēgto līgumu par mobilo telefonu signāla bloķēšanas sistēmas iegādi un uzstādīšanu 12 Latvijas ieslodzījuma vietās.

Prasībā lūgts atcelt 2005.gada 6.oktobrī noslēgto līgumu par 1 100 084 eiro, kas pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa tobrīd bija 773 143 latu, vērtas tehnikas iegādi un uzstādīšanu, kā arī piedzīt šo gadu laikā jau samaksātos 76% no līguma summas, kā arī līgumsodu - kopumā 610 552 latus.

IeVP norādījusi, ka līgumā par mobilo telefonu bloķēšanas sistēmu iegādi, uzstādīšanu un iedarbināšanu bijis paredzēts bloķēt visus telefona sakaru operatorus, izslēdzot iespējas personām, kas atrodas ieslodzījuma vietās, sazināties pa mobilajiem tālruņiem.

Ierīces sākotnēji bijis paredzēts ieviest līdz 2006.gada 1.jūlijam, taču ierīču nodošanas termiņš vairākkārt ticis pagarināts un arī 2006.gada 22.decembrī, līdz kuram bijis pēdējais termiņa pagarinājums, nav bijis nodots neviens no aprīkotajiem objektiem.

Prasībā norādīts, ka 2006.gada novembra sākumā veikta pirmās telefona signāla slāpēšanas ierīces testēšana Daugavpils cietumā un atklāts, ka daļā cietuma telpu iespējams sazināties pa "Triatel" jeb "Telecom Baltija", kā arī "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) un "Tele2" tīkliem. Dažas dienas vēlāk veiktas pārbaudes arī citās ieslodzījuma vietās, bet arī tajās konstatēts, ka sistēma neapver visas plānotās teritorijas.

Beļģijas firma tā paša gada novembrī arī vienpusēji paziņojusi par ierīču iedarbināšanu arī Brasas, Jelgavas, Pārlielupes un Jēkabpils cietumā, lai gan reāli ierīces izdevies iedarbināt tikai Brasas cietumā, turklāt arī tur ticis konstatēts, ka šajā ieslodzījuma vietā iespējams sazināties LMT un "Tele2" tīklā.

Pēdējā vienošanās starp IeVP un Beļģijas firmu paredzējusi, ka ierīces tiks nodotas līdz 2006.gada 22.decembrim.

Tā kā objekti nav nodoti, TM 2007.gada martā izveidojusi dienesta pārbaudes komisiju, lai noteiktu 12 Latvijas ieslodzījuma vietās uzstādīto mobilo telefonu signālu bloķēšanas iekārtu kvalitāti.

Līdz aprīļa sākumam veikto pārbaužu laikā secināts, ka nevienā no ieslodzījuma vietām signāls netiek pilnībā bloķēts.

Speciālisti atzinuši, ka Matīsa cietumā signāls tiek bloķēts 25% apmērā, Centrālcietumā bloķēti no 25% līdz 30%, bet Valmieras cietumā - no 20% līdz 25%. Pārējās ieslodzījuma vietās tikuši bloķēti no 40% līdz 90%.

Beļģijas firma šo situāciju TM skaidrojusi ar to, ka ieslodzījuma vietās bijuši neatbilstošas kvalitātes elektrotīkli un tāpēc bijis nepieciešams uzstādīt papildu līnijas. Par to stāvokli savukārt bijis atbildīgs pasūtītājs - IeVP. Tieši neatbilstošais elektrotīklu stāvoklis bijis iemesls, kāpēc ierīces nav tikušas laikus uzstādītas.

Kā informēja apgabaltiesas preses sekretāre Evita Naglinska, IeVP 26.martā apgabaltiesā iesniegtajā prasībā lūgusi atcelt 2005.gadā noslēgto līgumu ar tā papildinājumiem, kā arī piedzīt samaksātos avansa maksājumus - 836 064 eiro jeb 587 589 latus un līgumsodu - 32 104 eiro jeb 22 563 latus.

Apgabaltiesa prasību pieņēmusi un to paredzējusi izskatīt šā gada 9.oktobrī plkst. 14, informēja tiesas pārstāve.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu