Var aizliegt tirgot alkoholu 1.septembrī (285)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Saeima šodien otrajā lasījumā noraidīja priekšlikumu pagarināt alkohola tirdzniecību naktīs par vienu stundu, līdz plkst.23., taču atbalstīja priekšlikumu aizliegt alkohola tirdzniecību 1.septembrī - Zinību dienā.

Pievienotas 2.- 4. rindkopai

Kā Saeimas debatēs norādīja šī priekšlikuma autore Sarmīte Ķikuste (JL) - 1.septembrī katru gadu daudzi nepilngadīgie būdami krietnā alkohola reibumā nokļūst slimnīcā, tāpēc šajā dienā alkoholu nevajadzētu tirgot.

 Savukārt Saeimas atbildīgās komisijas par grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā - Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas - priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis (TP) rosinās, izskatot likumprojektu 3.lasījumā, svītrot aizliegumu Zinību dienā tirgot alkoholu.

Krauklis sacīja, ka šodien Saeimas atbalstītais priekšlikums esot nesamērīgs un nevienam neesot skaidrs, vai alkoholu varēs tirgot, piemēram, kafejnīcās. "Šādā veidā cīnīties pret nepilngadīgo alkohola lietošanu nevar, jo nepilngadīgajiem ir aizliegts pārdot alkoholu," sacīja Krauklis.

Krauklis arī uzsvēra, ka šodien atbalstītais priekšlikums ir nesamērīgs un viņam rodoties jautājumi, kādēļ alkoholu neaizliegt tirgot arī citās dienās, piemēram, 9.maijā.

Kaimiņos Lietuvā alkohola tirdzniecība ir aizliegta no plkst.22 līdz plkst.8, bet Igaunijā no plkst.22 līdz plkst.10 rītā.

Turpmāk mājas apstākļos varēs ražot 15 000 litru vīnu un raudzēto dzērienu, līdz 100 litru destilēto dzērienu no savā īpašumā vai valdījumā esošajos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem, pirms tam saņemot akcizēto preču ražošanas atļauju un pašvaldības piekrišanu. Alkoholisko dzērienu mājražotājiem būs iespēja ne tikai saražot, bet arī mājas apstākļos saražotos alkoholiskos dzērienus pārdot.

Otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi paredz atvieglot nosacījumus akcīzes nodokļa nodrošinājumam, kā arī ar atvieglotiem nosacījumiem saņemt licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajiem vīndariem, kuri gadā saražo ne vairāk kā 15 000 litrus vīna vai raudzēto dzērienu.

Mājas apstākļos saražotajos alkoholiskajos dzērienos absolūtā alkohola daudzums nedrīkstēs pārsniegt 100 litrus kalendārajā gadā, turklāt šādus dzērienus drīkstēs realizēt tikai ražošanas objektos, kas iekļauti tūrisma maršrutos.

Tie vīndari, kuri gadā saražos ne vairāk par 1000 litriem vīna vai raudzēto dzērienu, tiks atbrīvoti no akcīzes nodokļa nodrošinājuma iesniegšanas pienākuma.

Licenci akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai ar atvieglotiem nosacījumiem būs tiesības iegūt komersantam, kurš saņems vietējās pašvaldības atļauju vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai attiecīgajā pašvaldības teritorijā.

Šiem alkoholisko dzērienu ražotājiem, kuri strādās pēc atvieglotiem nosacījumiem, būs aizliegts iegādāties un ražot spirtu vai arī citu ražotus alkoholiskos dzērienus, kas varētu tikt izmantoti ražošanas procesā vai arī nonākt tirdzniecībā.

Ja vietējā pašvaldība atļaus alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecību novietnēs, turpmāk tai būs jānosaka laika periodu kalendārajā gadā, uz kādu ir atļauta alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība novietnēs. Vietējai pašvaldībai savos saistošajos noteikumos būs tiesības paredzēt maksimāli pieļaujamo absolūto spirta daudzumu alkoholiskajos dzērienos, kuru mazumtirdzniecība atļauta novietnēs.

Par grozījumiem alkohola aprites likumā Saeimai vēl jālemj galīgajā lasījumā.

Komentāri (285)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu