Bijušais VID vadītājs: Datu noplūde saistīta ar atriebību (116)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vērienīgā datu noplūde no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) varētu būt saistīta ar atriebību, portālam TVNET sacīja bijušais VID ģenerāldirektora vietnieks Kalvis Vītoliņš.

Papildināts ar "Exigen Services Latvia" komentāru

Viņš skaidroja, ka "viens no kārumiem tirgū" ir VID informāciju tehnoloģiju (IT) pasūtījumi, kuros tiek tērēti miljoni. Tādējādi par vērienīgo datu noplūdi varētu būt atbildīgi cilvēki, kuri nav apmierināti ar kāda liela konkursa rezultātiem.

Bijušais VID vadītāja vietnieks skaidroja, ka "summas, kuras dienests ir spiests tērēt IT drošībai, ir ļoti lielas", pasūtījumi ir milzīgi un konkursos ir iespēja pabīdīt kādu piedāvājumu uz augšu vai uz leju.

Ar datu nopludināšanu varētu būt saistīti konkursa komisijas cilvēki, kuri bija nemierā ar sava favorīta piedāvājuma noraidīšanu un cita konkurenta uzvaru, Vītoliņš lēsa. Šīs amatpersonas ar milzīgo datu noplūdi pēc tam varēja vēlēties "uztaisīt ziepes priekšniekam", kurš pēc likuma par visu atbild.

Ar informācijas noplūdi varētu būt saistīti arī ar konkursa rezultātiem neapmierinātie konkurenti, viņš pieļāva. Ar datu nopludināšanu viņi varēja izdarīt "lāča pakalpojumu" pasūtījumu ieguvušajiem konkurentiem.

Pēc Vītoliņa teiktā, šāda datu noplūde ir ļoti rupja un primitīva, un profesionāli informācijas zagļi tā nekad nedara.

Jakāns bažījas par VID IT sistēmas izstrādātāju saistību ar datu noplūdi

Arī līdzšinējais VID ģenerāldirektors Dzintars Jakāns, kurš šomēnes pārcelts amatā Finanšu ministrijā (FM), datu noplūdi no Ieņēmumu dienesta saistījis ar dienesta IT sistēmas izstrādātājiem.  

"Tā nav nekāda Ceturtās atmodas tautas armija (4ATA), bet gan bijušie un esošie IT speciālisti un VID programmu izstrādātāji", kas iesaistīti datu nopludināšanā no Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), aģentūrai LETA sacīja Jakāns.

Viņš uzsvēris, ka kopš 1998.gada, kad sākta EDS izstrāde un tās darbības nodrošināšana, VID sadarbības partneris bijis Valda Lokenbaha vadītā AS "Dati", kas vēlāk mainījusi nosaukumu uz "Dati "Exigen Group"". Pats VID ar programmas nav izstrādājis.

Jakāns pastāstīja: cik viņam zināms, pēdējā laikā Lokenbahs bieži ticis manīts FM, turklāt šā gada janvārī, laikā, kad viņš bijis atstādināts no VID vadītāja posteņa, VID no finanšu ministra saņēmis uzdevumu izstrādāt plānu, kā rīkoties VID sistēmu apkalpotāja nomaiņas gadījumā.

"Ja tā ir cīņa starp IT kompānijām par ietekmi un tiesībām uzturēt VID sistēmas, tad tas ir nožēlojami,"

sašutumu pauda Jakāns.

Viņš norādīja, ka pēdējo 12 līdz 13 gadu laikā nekādu līdzīgu negadījumu un datu noplūžu nav bijis.

Informācijas sistēmas nododot tiek testētas, turklāt 2008.gadā VID noslēdzis līgumu ar "Ernst&Young" par IT sistēmu pārbaudi, un laikā, kad šie darbi veikti, proti, 2009.gadā, Jakāns nav ticis informēts par to, ka sistēmās ir konstatēti būtiski trūkumi.

Savukārt "Exigen Services Latvia" sabiedrisko attiecību pārstāve Līga Krista Solima portālam TVNET pavēstīja, ka kompānija veic virkni darbu VID, "bet saskaņā ar mūsu parakstīto līgumu un konfidencialitātes vienošanos "Exigen Services Latvia" nevar izteikt komentārus bez rakstiskas VID piekrišanas".

Portāls TVNET jau vēstīja par vakar vakarā LTV izskanējušajām ziņām, ka no VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas "noplūduši" 7,4 miljoni dokumentu.

Iespējams, nozagta ne vien informācija par valsts augstākajām amatpersonām, bet arī uzņēmējiem un citām privātpersonām, SIA Rimi, Latvijas Pastu, Mārupes novada domi, Iekšlietu ministrijas poliklīniku, Latvijas Valsts radio un televīzijas centru, Rīgas Siltumu u.c.

Komentāri (116)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu