Kad īsti ir nepamatots ātrās palīdzības izsaukums? (50)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau pirms diviem gadiem tika ieviesta īpaša maksa par nepamatotiem ātrās palīdzības izsaukumiem. Nesen Rīgā tā tika paaugstināta līdz 15 latiem, bet veciem cilvēkiem par nepamatotu izsaukumu būs jāmaksā tikai 10 lati.

Viktorijas kundze 13. februāra naktī jutās nelāgi un izsauca ātro palīdzību. Lai gan sirmā kundze dzīvo Lielvārdē, dzīvības glābēji no Ogres atlidojuši zibens ātrumā.

Viktorija: "Krampji bija rokās, kājās. Ātrā palīdzība nebrauca prom 40 minūtes."

Pavisam drīz pēc ātro apciemojuma Viktorija saņēmusi brīdinājuma vēstuli. Tā vēstīja, ka sirmā dāma ir parādā desmit latus Ogres mediķiem un piecīti "Lindorff" par naudas piedzīšanu. Viktorija to uzskata par naudas izspiešanu un naudu negrasās maksāt.

Evija Apalīte, NMP Uzņemšanas nodaļas vadītāja: "Aizbraucot 13. februārī pie Vaivodes kundzes uz dzīvokli, tika secināts, ka viņai ir sūdzības par dermatīta saasinājumu, kas nebūt nav neatliekamās palīdzības, to varēja risināt ģimenes ārsts."

Mediķi notikušo izanalizējuši un pieņēmuši lēmumu: izsaukums bijis nepamatots un jāmaksā desmit latu.

Viktorija Vaivode: "Viņi pateica, ka pilnīgi nekas nav jāmaksā par ātro palīdzību."

Evija Apalīte: "Paciente tika brīdināta, ka viņai būs jāmaksā desmit lati. Viņa pati apliecināja kartiņā ar parakstu, ka atsakās no maksas, tāpēc nodevām firmai, kas attiecīgi piestāda šos rēķinus."

Ogres "ātrie" bieži saskaras ar situāciju, ka cilvēki netiek pie ģimenes ārsta un sauc neatliekamo palīdzību. Visbiežāk zvana tieši Lielvārdes iedzīvotāji, kam izdevīgāk iedot desmitnieku "ātrajiem", nevis par mājas vizīti maksāt pat 25 latus.

Evija Apalīte: "Nav pieejams ģimenes ārsts, visa palīdzība tiek guldīta uz ātrās palīdzības izsaukumiem."

Šobrīd Viktorija ārstē kaites Ogres slimnīcā. Lai nokļūtu līdz slimnīcai, atkal nācās aicināt Ogres ātro palīdzību.

Viktorija: "Vai man turpmāk ir jāmaksā vai nav jāmaksā?"

Regīna Neilande, ārste: "Relatīvi pamatota. Ja tanī brīdī nav pieejams ģimenes ārsts un cilvēks jūtas slikti, tad to var uzskatīt. Taču, ja ļoti pedantiski skatītos, tad varbūt varēja iztikt arī ar ģimenes ārstu."

No maksas par "ātro" izsaukumu nav atbrīvots neviens, viss atkarīgs no izsaukuma iemesla. Mediķi apelē pie pacientu sirdsapziņas: kamēr feldšeri dakterēs kādu hronisku vainu, citur smagi sasirgušais var nesagaidīt palīdzību.

Sazvanot Lielvārdes ģimenes ārstu, pēcpusdienā noskaidrojām, ka mājas vizīti jāpiesaka astoņos no rīta. Ja kaite sākas pēcpusdienā, jāsauc ātrie.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu