Kristieši piemin Lielo piektdienu (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien kristieši visā pasaulē piemin Lielo piektdienu. Tā ir diena, kurā īpaši atminas Jēzus Kristus piesišanu krustā un nāvi. Lielajā piektdienā kristieši daudzviet Latvijā, tostarp Rīgā, dosies īpašā kusta ceļā, tādā veidā iztēlojoties un pārdomājot Kristus mokpilno nāvi pie krusta.

Saskaņā ar Jauno derību, pirms nāves Jēzu apsmēja un šaustīja. Viņam uzlika ērkšķu vainagu un lika pašam nest savu krustu līdz pat nāves soda izpildes vietai - Golgātas kalnam. Līdz ar viņu šajā vietā krustā sita arī divus ļaundarus - vienu pa kreisi viņam otru - pa labi.

Lielā piektdiena ir Kristus nāves diena un reizē arī cilvēces grēku izpirkšanas diena.

"Jau turpat uz Golgātas grēcinieks izdzirda Kristus vārdus: „Šodien tu ar mani būsi paradīzē.”," portālam TVNET atgādināja Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centrā.

Baznīca šai dienā lasa evaņģēliju par Kristus notiesāšanu un lūdzas par visiem – ticīgiem un neticīgiem.

Pēc šī aizlūguma krustam tiek noņemts pārsegs un ticīgo priekšā atklājas Pestītāja tēls pie krusta. Ticīgie iet un, godinot pestītāja nāves un ciešanu piemiņu, skūpsta Krustā Sistā kājas.

Pēc tam seko Svētās komūnijas rits un procesija ar Vissvētāko sakramentu uz „Kristus kapa” altāri.

Kristus ciešanu dievkalpojumi tradicionāli notiek pulksten 15, tādā veidā pieminot Kristus nāves brīdi.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu