Aizturētais Neo atbrīvots (325)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izmeklētāji neprasīs arestēt par Neo dēvēto Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētnieku Ilmāru Poikānu, TVNET informēja policijā. Šo faktu vēlāk apstiprinājis arī viņa advokāts Aleksejs Loskutovs. Pats Ilmārs Poikāns neuzskatot, ka būtu veicis kādas noziedzīgas darbības.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Aizturētā advokāts Aleksejs Loskutovs šovakar preses konferencē pie Rīgas Kongresu nama paziņoja, ka Ilmāram Poikānam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Tas nozīmē, ka viņš ir atbrīvots pret parakstu par dzīves vietas nemainīšanu un Poikānam uz izmeklēšanas laiku būs aizliegts izbraukt no valsts. Apcietināt neesot bijis pamata, jo Poikāns nav sabiedriski bīstams un nevar kaitēt izmeklēšanas procesam.

Komentējot jau iepriekš masu medijos izplatītās ziņas, ka Ilmārs Poikāns savu vainu viņam inkriminētajos noziegumos jau ir pilnībā atzinis, Aleksejs Loskutovs norādīja, ka tā tas gluži nav: "Viņš [Ilmārs Poikāns] precīzi izstāstīja to, ko ir darījis, taču tas nenozīmē, ka viņš atzīst savu vainu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā. [..] Manā izpratnē viņa rīcība nav noziedzīga."

Foto: Kalvis Bormanis/TVNET

Loskutovs sacīja, ka pati policija esot bijusi pārsteigta par sabiedrībā izskanējušajām runām par Poikāna apcietināšanu. "Policijas darbinieki izturējās korekti, un ne man, ne manam klientam nav nekāda pamata viņiem ko pārmest," sacīja Loskutovs.

Foto: Kalvis Bormanis/TVNET

Žurnālisti interesējās, vai Neo izmantojis kādas programmas, lai iegūtu datus; Loskutovs atbildēja, ka tas esot "interesants jautājums": "Runa ir par to, ka dati no VID datubāzes tika izmantoti, mainot ciparus adrešu rindā. To viņš varēja darīt manuāli, bet tādā gadījumā vienam cilvēkam tam būtu nepieciešami gadi. Viņš izmantoja paša izveidotu programmu, kas šo procesu paātrināja."

"Cik noprotu, datus bija iespējams iegūt, arī neielogojoties EDS. Viens no iemesliem, kāpēc rīcība tika konstatēta, bija tas, ka sākotnēji viņš logojies no savas adreses. Pēc tam viņš saprata, ka šos datus var iegūt, arī neielogojoties sistēmā, kas apliecina tos."

"Sākotnēji bija mērķis iegūt vienu, otru, trešo dokumentu un skatīties, vai VID to pamanīs. Viņš nogaidīja, taču nebija nekādas reakcijas. Pēc tam viņš mēģināja vēl un vēl, līdz saprata, ka VID nav nekādas intereses par to, kas notika ar datubāzi." Neo esot darbojies viens, turklāt arī "Ceturtās atmodas tautas armija" bijis Poikāna paša izdomāts veidojums.

Policija izmantojusi to, ka viņš sākotnēji bija pieslēdzies no sava datora, un tāpēc arī viņu izdevās atrast.

Ar Latvijas Televīzijas (LTV) žurnālisti Ilzi Naglu Poikāns esot pazīstams aptuveni 14 gadus. Abu savstarpējās attiecības Loskutovs nevēlējās komentēt, vien norādīja, ka Poikāns izvēlējies par šo EDS "caurumu" paziņot Naglai, jo zinājis, ka viņa strādā LTV. Neo pamudinājums bijis visnotaļ cēls - parādīt, cik lielas algas saņem valsts iestādēs strādājošie un to, ka ir "caurums" EDS.

Loskutovs uzskata, ka Neo lieta līdz tiesai nenonāks. Viņš gan arī sacīja, ka krimināllietas izmeklēšana turpināšoties un no savas puses viņš vedīšot aizstāvību.

Uz jautājumu, kāpēc izvēlējies aizstāvēt Ilnāru Poikānu, Loskutovs teica, ka viņam simpatizējusi viņa rīcība un tas, ka viņš darbojies sabiedrības interesēs.

Preses konferencē uzklausīt Alekseja Loskutova teikto pie Rīgas Kongresu nama bija ieradušies aptuveni 20-30 preses pārstāvji, savukārt pats apsūdzētā advokāts pie viņiem piebrauca ar velosipēdu. Latvijas radio, atsaucoties uz Loskutova iepriekš telefoniski teikto, ziņo, ka Ilmārs Poikāns šodien vēl nevarēšot tikties ar žurnālistiem, jo esot nedaudz saguris. Viņa advokāts uz preses konferenci ieradās ar krietnu nokavēšanos.

Iepriekš sarunā ar TVNET Aleksejs Loskutovs pastāstīja, ka Valsts policija paziņojumā aicina esošo situāciju vērtēt adekvāti, ņemot vērā Ilmāra Poikāna attieksmi pret nodarīto un viņa rīcības motivāciju, kas nebija saistīta ar mantkārību vai kaitējuma nodarīšanu fizisko personu interesēm.

Veicot izmeklēšanas darbību kompleksu, tika iegūtas un apstiprinātas ziņas, ka Ilmārs Poikāns  periodā no 2009.gada oktobra līdz 2010.gada februārim veica nesankcionētu EDS datu bāzē saglabāto dokumentu XML datņu ar nodokļu maksātāju datiem lejupielādi un automatizētu apstrādi ar speciālas programmas palīdzību, kā rezultātā trešo personu rīcībā nonāca VID valsts informācijas sistēmas datu bāzes saturs, pārkāpjot Valsts informācijas sistēmas likuma un Fizisko personu datu aizsardzības likuma normas. Vēlāk neatļauti iegūtas ziņas Poikāns publicēja ārvalsts interneta resursos.

Policija pārliecināta, ka Poikāns netraucēs izmeklēšanai

Persona savu vainu inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā atzina pilnībā, tādējādi veicinot tā izmeklēšanu. Izvērtējot Ilmāra Poikāna attieksmi pret izdarīto un viņa pozitīvu raksturojumu, Poikānam tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, jo izmeklēšanas laikā tika novērsti riski, ka neatļauti lejupielādētie dati varētu nonākt trešo personu rīcībā, kā arī pastāv pārliecība, ka persona neizdarīs jaunu noziedzīgu nodarījumu, netraucēs vai neizvairīsies no pirmstiesas kriminālprocesa.

EPP kriminālprocess tika sākts pēc Krimināllikuma 244.panta 2.daļas un 145.panta 1.daļas.

Komentāri (325)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu