Turpina gatavot Zatlera vizīti uz Maskavu (26)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patlaban tiek turpināts gatavot Valsts prezidenta Valda Zatlera oficiālo vizīti uz Krieviju, raksta laikraksts "Diena".

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkevičs piektdien vēl nevarēja pateikt, kad prezidents dosies uz Maskavu un vai tas notiks līdz Saeimas vēlēšanām 2.oktobrī, jo vizītes laiks vēl tiek saskaņots. Viens no tās uzdevumiem ir vairāku līgumu parakstīšana, kuru vidū ir arī abu valstu uzņēmējiem svarīgais līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu.

Kā raksta "Diena", ja vizīte notiek līdz vēlēšanām, tad līgumus, kuri pēc tam jāratificē parlamentos, prezidentu klātbūtnē parakstītu Valda Dombrovska (JL) valdības ministri. Prezidentam līdzi uz Maskavu varētu doties ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL), kurš ir arī Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas līdzpriekšsēdētājs.

Neoficiāla informācija par pavadošajiem ministriem

Neoficiālā informācija liecina, ka vizītē Valsts prezidentu varētu pavadīt arī ārlietu, iekšlietu un, iespējams, vēl kāds ministrs, kā arī uzņēmēju delegācija, kuras interesēs ir veicināt abu valstu ekonomiskos sakarus.

Vizītes laikā ir paredzēts parakstīt vairākus līgumus - piemēram, arī par pierobežas iedzīvotāju braucienu vienkāršošanu, par sadarbību tūrisma, vides aizsardzības jomā, kā arī ārkārtējās situācijās. Paketē varētu būt arī līgums par diplomātisko īpašumu sakārtošanu.

Varētu veidot Latvijas - Krievijas vēsturnieku komisiju

Vizītes laikā, iespējams, puses varētu vienoties izveidot Latvijas un Krievijas vēsturnieku komisiju, kā arī sākt sarunas, kas var būt ilgstošas, par Latvijas pusei svarīgo vēstures mantojuma jautājumu, un Krievijas pusi interesējošo nepilsoņu jautājumu. Taču Valsts prezidents nav plānojis vizītes laikā risināt ar siltumenerģijas politiku saistītus ekonomiskos jautājumus, kas ir izpildvaras kompetencē, liecina avotu sacītais Rīgas pilī.

Jau ziņots, ka Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Nariškins jūlija sākumā vizītes laikā Rīgā nodeva Zatleram Krievijas kolēģa Dmitrija Medvedeva ielūgumu ierasties oficiālā vizītē Maskavā.

Avoti Valsts prezidenta aprindās ir atzinuši, ka mutisks ielūgums ir "adekvāta forma un tas attiecas uz šo gadu".

Ticams, ka vizīti notiks līdz Saeimas vēlēšanām

Informācija par prezidenta plānotajiem pasākumiem pēc vēlēšanām liecina par ļoti saspringtu grafiku, kas padara ticamāku iespēju, ka vizīte notiek līdz Saeimas vēlēšanām, un tādā gadījumā uz Maskavu brauktu šīs valdības pārstāvji, kas ir piedalījušies līgumu sagatavošanā. Pēc vēlēšanām ministriem savukārt būtu jauns mandāts.

Šī varētu būt otrā Latvijas prezidenta oficiālā vizīte Maskavā, 1994.gadā oficiālā vizītē uz Krieviju devās Valsts prezidents Guntis Ulmanis, kad tika parakstīts līgums par Krievijas armijas izvešanu.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu