Bērniem nedos cīsiņus un pastētes (145)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija/TVNET

Kāda portāla TVNET lasītāja, kuras meitiņa šogad sāks iet bērnudārzā, pastāstīja, ka pirmajā sapulcē vecāki informēti - dārziņā bērniem nedos ēst cīsiņus un pastētes, jo tie esot aizliegti kā nedroši. Savukārt Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) portālam TVNET apstiprināja, ka bērnu ēdienkartē šie pārtikas produkti nav ieteicami, taču vienlaikus tie nav pilnībā aizliegti. Tos ar likumu nedrīkst dot tikai pirmās klases skolniekiem...

"Es gan tikai priecājos, ka manam bērnam nedos kaut kādus cīsiņus, bet galu galā, ja tirgo šos produktus veikalos, tad kāpēc tos varētu uzskatīt par nedrošiem?" rīdziniece jautāja.

Nav ieteicami, bet nav arī aizliegti

Savukārt PVD Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu uzraudzības sektora vadītājas vietniece Ilga Zepa sarunā ar portālu TVNET apstiprināja, ka pēc valdībā apstiprinātajiem veselīga uztura pamatprincipiem bērniem šādus produktus nevajadzētu dot. Taču vienlaikus tie nav aizliegti: "Nekur nav nosacījuma, ka tos nedrīkstētu dot bērndārzniekiem, taču no veselīga uztura pamatprincipiem nevajadzētu gan."

Cīsiņu un tamlīdzīgu gaļas un zivju izstrādājumu lietošana patlaban ir aizliegta tikai pirmās klases skolniekiem,

kas ēd pusdienas par valsts piešķirtajiem budžeta līdzekļiem. Savukārt bērndārzniekiem tie nav noteikti kā aizliegtie produkti.

Amatpersona vērsa uzmanību, ka cīsiņi un dažādi citi gaļas izstrādājumi neatbilst veselīga uztura principiem - tajos ir pārāk daudz sāls un tauku, kā arī dažādas nevēlamas pārtikas piedevas.

Vienlaikus viņa norādīja, ka šīs lietas reti var iekļaut bērnudārzu ēdienkartēs: "Protams, tas nav tas veselīgākais uzturs, taču, ja tie iederas ēdienkartē, mums nav pamata tos aizliegt." 

Ņem vērā vecāku uzskatus

Zepa arī atgādināja, ka bērnudārziem šajā jautājumā vajadzētu ieklausīties arī bērnu vecāku viedoklī: "Arī vecākiem te ir savs vārds sakāms!". Viņa norādīja, ka mūsdienās daļa vecāku uzstāj, lai viņu bērniem dārziņos nedotu šāda veida pārtiku.

Kā izdomā, ko bērni ēdīs?

Viņa pastāstīja, ka bērnudārzā ēdienkarti vienai, divām nedēļām izveido ārstniecības persona vai ēdināšanas iestāde. Ēdienkartei noteikti jābūt saskaņotai ar dārziņa vadītāju.

Izstrādājot bērnu ēdienkarti, jāvadās pēc veselīga uztura pamatprincipiem, piemēram, ēdieniem jābūt dažādiem un ar atbilstošu uzturvielu un enerģētisko vērtību.

Regulāras pārbaudes

PVD regulāri - gan plānoti, gan neplānoti - pārbaudot pirmsskolas ēdināšanas iestādes. Speciālisti vērtē higiēnas normu, pārtikas uzglabāšanas, derīguma termiņu, temperatūras režīmu un citu ar ēdināšanu saistītu prasību ievērošanu.

Pārbaude katrā bērnudārzā notiek ne retāk kā trīs reizes gadā. Ja ir sūdzības, pārbaudes var būt arī biežāk.

Tāpat dienests arī analizē bērnudārzu ēdienkartes un ēdiena uzturvērtību. Vairāk par higiēnas noteikumiem bērnudārzos skatīt raksta resursos pievienotajā likumā.

Ko bērniem nevajadzētu dot?

PVD pārstāve atgādināja, ka bērniem nevajadzētu dot kečupu un tamlīdzīgas mērces, saldumus un dzērienus, kuros ir nevēlamas pārtikas piedevas, tāpat arī atsevišķus gaļas un zivju izstrādājumus.

Komentāri (145)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu