Delna: bīstamākie premjera kandidāti - Lembergs un Šlesers (162)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tuvojoties vēlēšanām, "Sabiedrība par atklātību - Delna" aicina atsvaidzināt atmiņu un izpētīt 212 politiķu patieso sastāvu, nupat izveidotajā mājaslapā izveidojot deputāta kandidātu antitopu, kurā kā šaubīgākie politiķi norādīti Ainārs Šlesers, Andris Šķēle, Ainārs Melders un Aivars Lembergs.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Kā mājaslapai www.kandidatiuzdelnas.lv veltītajā preses konferencē klāstīja "Delnas" pētniece Līga Stafecka, deputātu kandidāti vērtēti pēc sešiem ar korupciju tieši vai netieši saistītiem kritērijiem: apšaubāma reputācija saistībā ar neētisku rīcību, atrašanās interešu konfliktā, izvirzītas apsūdzības ar korupciju saistītos nodarījumos, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, bieža partiju maiņa un apšaubāma nonākšana valsts vai pašvaldību uzņēmumu padomēs un valdēs.

Visaugstākajā riska grupā - četri politiķi

Kopumā no 212 kandidātiem, kuri iekļauti datubāzē, šiem kritērijiem atbilda 88 kandidāti. Starp tiem 24 no PLL, 18 no "Vienotības", 16 no VL-TB/LNNK un ZZS kandidātiem, pa septiņiem no SC un PCTVL sarakstiem.

Preses konferences dalībnieki (no kreisās): Līga Stafecka, Aivars Endziņš, Egita Gaile un Klāvs Sedlenieks
Preses konferences dalībnieki (no kreisās): Līga Stafecka, Aivars Endziņš, Egita Gaile un Klāvs Sedlenieks Foto: TVNET

Projekta komanda novērtējusi par deputātu kandidātiem apkopoto informāciju, lai pievērstu vēlētāju uzmanību tiem kandidātiem, par kuriem atrastā informācija rada nopietnas bažas viņu piemērotībai ieņemt Saeimas deputāta amatu. Visaugstākajā riska grupā atrodas četri kandidāti, starp kuriem ir divi premjera amata kandidāti Aivars Lembergs (ZZS) un Ainārs Šlesers (PLL), kā arī divi deputātu kandidāti - Andris Šķēle (PLL) un Ainārs Melders (VL-TB/LNNK).

Lai objektīvi vērtētu bijušo "Delnas" padomes priekšsēdētāju Lolitu Čigāni, kura startē "Vienotības" sarakstā, pētījumā tika aicināta arī žurnāliste Agnese Margēviča. Projekta īstenošana notiek ar "Sorosa fonda - Latvija", Fridriha Eberta fonda un privātpersonu ziedojumu atbalstu, un tajā ieguldīti aptuveni 40 000 eiro.

Vēlētāji paļaujoties uz pēdējā mirkļa iespaidu

"Delnas" padomes loceklis Aivars Endziņš norādīja, ka vidējais vēlētājs pārāk bieži paļaujas uz pēdējā mirkļa iespaidu un aizmirst par nelikumīgajām darbībām, kādas politiķis pastrādājis. "No vēlētājiem ir atkarīgs, kāda būs izeja no šīs kritiskās situācijas," viņš uzvēra.

Politikas zinātnes studentei Egita Gailei šīs būs pirmās vēlēšanas. Viņa aicināja jauniešus piedalīties vēlēšanās un izteica cerību, ka viņi neietekmēsies no priekšvēlēšanu reklāmām. "Ja ir kādas neskaidrības, par ko balsot vai nebalsot, vienmēr var vērsties pēc padoma pie vecākiem," sacīja Egita.

Kā atklāja kampaņas organizatori, zem katra no šo produktu svītru koda atrodams kāda politiķa vārds
Kā atklāja kampaņas organizatori, zem katra no šo produktu svītru koda atrodams kāda politiķa vārds Foto: TVNET

"Ilgu laiku Latvijā ir dominējuši politiķi, kam ir pilnīgi vienalga, kas notiek ar viņu reputāciju. Tas var novest pie cinisma un tā, ka iedzīvotāji apzinās - tāpat taču viss tiks nozagts," - tā sociālantropologs Klāvs Sedlenieks. Turklāt viņš norādīja, ka politiķi izveidojuši situāciju, kurā iedzīvotāji Latviju vairs neuzskata par savu valsti.

Jaunizveidotā mājaslapa ir interaktīva, jo ikviens iedzīvotājs var to papildināt ar informāciju par politiķu negodprātīgu rīcību. Tāpat katram politiķim pie viņam veltītajām publikācijām "Delna" dos iespēju sniegt paskaidrojumu sabiedrībai un jau tuvākajā laikā uzrunās deputātu kandidātus.

Komentāri (162)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu