SC rosina mazināt latviešu valodas nozīmi Saeimā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

"Saskaņas centrs" (SC) rosina no Saeimas Kārtības ruļļa svītrot pantu, kas paredz deputāta izslēgšanu no Saeimas sliktās latviešu valodas prasmes dēļ. Šādu priekšlikumu Saeimas Juridiskajai komisijai iesniedzis SC Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

Komisija to skatīs trešdien, 11.maijā. Agešins ir vienīgais deputāts, kas iesniedzis priekšlikumus procedūrai, kā piemērot Saeimas Kārtības ruļļa pantu par deputāta mandāta atņemšanu nepietiekamās valsts valodas prasmes dēļ.

"Esmu pārliecināts, ka demokrātiskā valstī, ja deputāts nav kriminālnoziedznieks, viņu var atsaukt tikai vēlētājs," pamatoja SC deputāts.

Rosina arī apgrūtināt iespējas apšaubīt deputāta valodas zināšanu prasmi

Ja tas netiks atbalstīts, deputāts par kompromisu uzskata būtiski palielināt to deputātu skaitu, kas var apšaubīt kolēģa latviešu valodas prasmi. Viņaprāt, tiem jābūt 34 deputātiem, nevis tikai desmit.

"Desmit – tas izraisa daudz jautājumu, bet 34 – tas dod iespēju iesaistīties visām frakcijām. Desmit cilvēki – tas nozīmē, ka viena neliela frakcija var ierosināt pārbaudi par jebkuru deputātu," viņš norādīja.

Agešins arī uzskata, ka Saeimai jābūt tiesībām tikai aktualizēt valodas jautājumu ik pa pusgadam, lemjot par nosūtīšanu uz valodu kursiem, bet neparedzot mandāta atņemšanu.

Jautājums kļuvis aktuāls pēc Valērija Kravcova ievēlēšanas Saeimā

Jau ziņots, ka pirmajā lasījumā Saeimā izskatīti grozījumi Saeimas Kārtības rullī. Tas pašlaik noteic, ka parlaments var izslēgt deputātu no Saeimas sastāva, ja viņš neprot valsts valodu tādā apmērā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai, taču neparedz procedūru, kā to konstatēt.

Šis jautājums kļuvis aktuāls pēc Valērija Kravcova (SC) ievēlēšanas Saeimā. Viņa valodas prasmi apšaubījusi Nacionālā apvienība, lūdzot izvērtēt mandāta atņemšanu deputātam.

Darba grupas izstrādātā procedūra paredz, ka deputāta valsts valodas prasmi varēs apšaubīt desmit deputātu, kuriem būs tiesības iesniegt lēmumprojektu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi.

Tālāk iecerēts, ka šo lēmumprojektu nodod Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai, kas mēneša laikā slēgtā sēdē izvērtē nepieciešamību deputāta nosūtīšanai uz valsts valodas prasmes pārbaudi un par to ziņo Saeimai.

Ja Saeima atbalstīs pārbaudes nepieciešamību, tas ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā būs jāveic Valsts izglītības satura centrā. Taču iecerēts arī, ka vismaz desmit deputātu varēs lūgt valsts valodas pārbaudes termiņa pagarināšanu.

Deputātam būs tiesības arī apstrīdēt pārbaudes rezultātus, sacīts projektā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu