Rosina mainīt valsts himnu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sabiedrības iniciatīvu platformā "Manabalss.lv" Eduards Griškevičs rosina valsts himnu "Dievs, svētī Latviju!" nomainīt pret komponista Mārtiņa Brauna dziesmu "Saule, Pērkons, Daugava".

"Ikviens ir piedzīvojis neatkārtojamo sajūtu, kad dziesmu svētkos skan "Saule, Pērkons, Daugava". Mēs domājam par latvisko identitāti un latvieša pašapziņas trūkumu, turpinot dziedāt lūgsnu "Dievs, svētī Latviju!". "Saule, Pērkons, Daugava" ir dziesma, kuru dziedot mēs jūtamies stipri. Vai mēs gribam tādi būt?" vaicā Griškevičs.

Lai sāktu 10 000 parakstu vākšanu par Latvijas valsts himnas maiņu, iniciatīvas autoram ir jāsavāc 100 parakstu, kas pierādīs, ka šī iniciatīva ir aktuāla arī citiem iedzīvotājiem. Līdz plkst. 16 par valsts himnas maiņu bija parakstījušies 45 iedzīvotāji.

Baumaņu Kārļa "Dievs, svētī Latviju" pirmo reizi skanēja I Vispārējos latviešu dziesmu svētkos 1873.gada 26.jūnijā Rīgā. Ar laiku "Dievs, svētī Latviju" kļuva par visas latviešu tautas lūgšanu un nostiprinājās kā latviešu nacionālā himna. "Dievs, svētī Latviju" par Latvijas valsts himnu tika apstiprināta 1920.gada 7.jūnijā Latvijas Satversmes sapulces sēdē.

Pēc Latvijas iekļaušanas PSRS sastāvā to aizstāja ar Latvijas PSR himnu, taču 1991.gada 15.februārī LPSR Augstākā padome atjaunoja "Dievs, svētī Latviju!" par Latvijas himnu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu