Zinātniskie pētījumi apliecinot Dūles attīstības programmas efektivitāti

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Intelektuālās attīstības fonda veidotais Vispusīga intelekta attīstības programmas attīstības pirmais posms, kas divas nedēļas jūlijā un augustā notika Salacgrīvā, ir devis ievērojamus rezultātus jauniešu attīstībā – par to liecina programmas efektivitātes pētījums, kas veikts sadarbībā ar Latvijas Universitātes pētniecēm, psiholoģijas maģistrantēm Ievu Kimonti un Aleksandru Andrejevu.

Ieva Kimonte stāsta: ''Statistiskās atšķirības dažādos parametros pirms un pēc pilotcentra ir visai ievērojamas. Pēc piedalīšanās programmā ir būtiski uzlabojusies jauniešu spēja risināt problēmas, kas prasa radošu pieeju, kā arī pētījumu rezultāti uzrādījuši būtiskus uzlabojumus jauniešu kognitīvajās spējās. Tāpat paaugstinājusies jauniešu apmierinātība ar dzīvi, ticība saviem spēkiem un vēlme savā dzīvē sasniegt vairāk.''

Ieva Kimonte arī atzīmēja: ''Pēc programmas beigām jaunieši būtiski mainīja savu attieksmi saistībā ar sociālo atbildību - dalībnieki jūtas spējīgi ieguldīt sabiedrības attīstībā. Turklāt jāņem vērā, ka šādi ievērojami rezultāti tika panākti tikai divu nedēļu laikā.''

Viesturs Dūle stāsta, ka Vispusīga intelekta attīstības programmā jaunieši apgūst prasmes un zināšanas, ko pašlaik nepiedāvā valsts izglītības sistēma, šajās divās nedēļās jauniešiem bijis darbs ar sevis izprašanu – sajūtām, empātiju, stereotipu lomu komunikācijā, ko praktiskās mācībās pasniedza psihologi, komandu darba speciālisti no Latvijas, Lielbritānijas, ASV un Vācijas. Tāpat liels akcents tika likts uz sociālās atbildības prasmes attīstīšanu, kas ir akūta nepieciešamība Latvijas attīstībai, kā arī radošumu, zinātni un tehnoloģijām.

Viesturs Dūle pastāstīja, ka mācību programma radīta uz jaunāko zinātnisko atziņu bāzes neirozinātnē, kognitīvajā psiholoģijā un pedagoģijā. Viens no programmas pamatprincipiem ir slodzes balanss – starp mentālo, emocionālo un fizisko, kā arī uzskats, ka pilnvērtīgi funkcionēt var personība, kas līdzsvaroti attīstās daudzos virzienos, izprot sevī notiekošos procesus un spēj tos vadīt.

Viesturs Dūle arī atzīmēja, ka viens no galvenajiem akcentiem Vispusīga intelekta attīstības programmā ir sociālā atbildība, ņemot vērā Latvijas politisko situāciju, kurā vēl daudzviet dominē politiskā un sociālā bezatbildība, kā arī liela cilvēku vienaldzība attiecībā uz līdzdalību valsts un sabiedriskajos procesos. Viesturs Dūle atzina, ka ir priecīgs, ka šo iemaņu attīstība jauniešiem ir redzama ne tikai psiholoģiskajos testos, bet arī darbībā - pašlaik programmas absolventi sadarbībā ar draugiem.lv un Microsoft Latvia veido datorspēles – mācību platformas 5. un 6. klases skolēniem matemātikā, ko varēs izmantot jebkurš skolēns savu matemātikas prasmju uzlabošanai. Kā arī sadarbībā ar Salacgrīvas domi jaunieši uzņēmušies veikt sociāli atbildīgu projektu – iekārtot Salacgrīvā, Melnalkšņu parkā atpūtas zonu vietējiem iedzīvotājiem. Projekta realizācijā tiek iesaistīti arī vietējie iedzīvotāji. Šo projektu jaunieši radīja programmas apguves laikā, izmantojot Britu Padomes izstrādāto ''Nākotnes pilsētas spēli''.

Līdz 2012.gada vasarai plānots veidot vēl trīs šādus mācību programmas posmus – trīs un četru nedēļu garumā, pēc kā paredzēts atvērt jau pastāvīgi funkcionējošus Vispusīga intelekta attīstības centrus. Tie ir plānoti kā atbalsts Latvijai, lai palīdzētu uzlabot lielāko Latvijas resursu – cilvēka kapitālu, proti, lai Latvijā būtu pēc iespējas vairāk cilvēku, kuri ir spējīgi uzņemties atbildību, ir attīstījuši savu radošumu, komunikāciju, sociālo atbildību, pašizpratni, kā arī iepazinuši jaunākos atklājumus neirozinātnē, fizikā, informāciju tehnoloģijās un psiholoģijā.

Otrais Vispusīga intelekta attīstības programmas posms notiks no 2. līdz 23.oktobrim Talsu novada Laucienes pagasta ''Mežmājās'', aicināti pieteikties jaunieši vecumā no 18 līdz 30 gadiem. Potenciālajiem dalībniekiem ir jāaizpilda anketa, ko var atrast šādā adresē: http://intelektam.lv/category/sirds-intelekts/. Aizpildītās anketas jānosūta uz e-pastu: intelektam@inbox.lv.

Dalībnieku atlase notiks 4. un 18. septembrī Rīgā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu