Elektronisko identifikācijas karšu ieviešanu rosinās atlikt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars rosinās Ministru kabinetu (MK) atlikt elektronisko identifikācijas karšu jeb personu apliecību ieviešanu vismaz līdz gaidāmā referenduma dienai 18.februārim, lai nerastos neskaidrība ar to, ka balsošanā var izmantot tikai pasi.

Kā ziņots, CVK šodien nolēma, ka tautas nobalsošana par krievu valodas noteikšanu par otru valsts valodu Latvijā notiks 18.februārī.

Saskaņā ar normatīvajos aktos paredzēto līdz vēlētāju reģistra ieviešanai vienīgā iespēja vēlētājiem nobalsot ir izmantojot pasi. Tāpēc, lai nerastos pārpratumi tautas nobalsošanas dienā, labāk būs, ja identifikācijas kartes vēl nebūs izveidotas, šodienas CVK sēdē norādīja tās priekšsēdētājs.

Paralēli Cimdars mudinās Saeimu risināt jautājumu par vēlēšanu reģistra vai līdzīgas sistēmas izveidošanu.

Latvijā līdzās pasei plānots ieviest jaunu personu apliecinošu dokumentu - personas apliecību. To paredz jaunais Personu apliecinošu dokumentu likums, ko 20.decembrī trešajam galīgajam lasījumam atbalstīja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

Kā 20.decembrī pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V), Saeima likumu varētu pieņemt 12.janvārī un tas varētu stāties spēkā ne vēlāk par 1.februāri.

Savukārt MK vēl jāpieņem noteikumu projekti «Noteikumi par valsts nodevu par personu apliecinošu dokumentu izsniegšanu» un «Personu apliecinošu dokumentu noteikumi».

Kā ziņots, 2011.gada aprīļa sarunā ar 10.Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātiem Cimdars pauda viedokli, ka jānodrošina iespēja vēlēšanu iecirkņos vēlētāju reģistru izmantot tiešsaistē. Tad vēlētājs varētu balsot jebkurā iecirknī, bet vēlēšanu komisija varētu pārliecināties, vai konkrētajam vēlētājam nav ierobežota rīcības spēja, atņemta Latvijas pilsonība un vai viņš jau nav nobalsojis citā vēlēšanu iecirknī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu