Circenes argumenti nepārliecina LIC ārstus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministre Ingrīda Circene šodien Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) darbiniekiem skaidroja iecerēto iestādes reorganizāciju. Solīts gan tika saglabāt visu mediķu darba vietas, tomēr centra speciālistus nekādi argumenti nepārliecināja. Pie tam izrādās, ka vēl nav zināms, vai būs un kāds paredzams finansiālais ietaupījums pēc centra reorganizācijas, šovakar informēja LNT ziņas.

Stundas garumā mēģina pārliecināt mediķus

Veselības ministre Ingrīda Circene (V) šo trešdien tikās ar LIC darbiniekiem, lai nepastarpināti viņiem sniegtu informāciju par iecerēto iestādes likteni. Tomēr teiktais kolektīvā neraisīja mieru un sapratni. Drīzāk gan spītīgu pārliecību, ka centrs tiešām ir apdraudēts un to taisās iznīcināt.

Circene gan teju stundu garā sarunā mēģināja pārliecināt mediķus par pretējo, proti, ka netiek apdraudēta ne diagnostika un ārstēšana, ne zinātne un laboratorija.

«Mēs nekādā veidā no savas puses netaisāmies neko slēgt,»

tā apgalvoja veselības ministre.

Savukārt VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule darbiniekiem sacīja: «Neviens no veselības ministriem neapdraudēs infekcijas slimību pacientu ārstēšanu valstī vai, nedod Dievs, ka mēs gribētu apdraudēt epidemioloģisko drošību.»

Netic, ka necietīs LIC darbinieki

Tomēr šīs dienas sarunās LIC kolektīvam nepalika skaidrs, vai no reorganizācijas cietējs nebūs centra darbinieks, ja reiz pacienti, pēc ministrijas teiktā, nebūs zaudētāji.

Kāda darbiniece sanāksmes zālē uzsvēra: «Jūs sakāt: viss tiks saglabāts – darba vietas, telpas, bet, kad mūs pievienos Rīgas Austrumu Klīniskās universitātes slimnīcai, kas ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, mūs sāks mazināt - piegriezīs, nogriezīs. Jūs plātīsiet rokas un teiksiet: mēs neko tur nevaram darīt, tā ir viņu iekšējā lieta, tā vairs nav ministrijas lieta.»

Tikmēr kāda cita mediķe ministrijas pārstāvjiem teica: «Es strādāju abās slimnīcās, bet tagad jūs mani izmetīsiet no abiem darbiem.

Priekš kam man vajadzīgs veselības ministrs, kas nevar mani aizstāvēt?!»

Vēl zālē kāds norādīja, kā mediķus iespaidoja Rīgas 1.slimnīcas reorganizācija: «Es tur strādāju – mēs gadu dzīvojām kā uz karstām oglēm, pēc tam nācās meklēt darbu.»

Dialogs ar ministriju - neizdevies

LIC plānots reorganizēt līdz šā gada aprīlim, to pievienojot Rīgas Austrumu slimnīcai. Un uz esošās bāzes vēl tiktu veidots jauns Slimību kontroles centrs, kas uzņemtos sabiedrības veselības funkcijas. Centra darbinieki asi iebilst pret gaidāmajām pārmaiņām un kategoriski pieprasa nepieļaut reorganizāciju. «To, ka jūs sakāt, ka pacienti nezaudēs – tās ir absolūtas muļķības,» vēl piebilda cita darbiniece.

Tikmēr Cipule klātesošajiem norādīja, kā viņa vērtē šodienas tikšanos ar ministri un citiem ministrijas pārstāvjiem: «Man ļoti žēl skatīties, ka mediķi nemāk ar cieņu veidot dialogu.»

Kāds būs finansiālais ieguvums no reorganizācijas, to pati Veselības ministrija vēl nevar pateikt. Tā joprojām no LIC gaida precīzus datus, kā ticis tērēts aptuveni 15 miljonu latu lielais piešķirtais budžets.

Viens gan esot skaidrs, LIC pievienošana Austrumu slimnīcai ļaušot mazināt administrācijas izdevumus. Centra finanšu rādītāji tikšot vētīti līdz 17.februārim, un tad tiks sperti tālākie soļi.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu